Dat de herfst niet saai hoeft te zijn hebben we jullie al ruimschoots bewezen aan de hand van kleurrijke planten die in de herfstmaanden bloeien.

We verliezen misschien een aantal zonuren, maar we winnen aan kleur en siergehalte.

Tal van bloemen en planten komen pas in de herfst tot volle bloei en zorgen in de tuin voor een ware kleurenpracht. Maar om deze pracht en praal te behouden, vraagt de tuin in de maand oktober best wel wat werk, niet in het minst ter voorbereiding van de wintermaanden.

De tuinklussen op een rijtje:

-In oktober kan je nog best bomen en struiken verplanten die in rust zijn. Of je kan er gewoon nog eentje bijplanten. De toverhazelaar of sierkers staan prachtig in een wintertuin en voor de kleinere tuin of balkon, past een winterjasmijn perfect.

Kies voor planten met mooie kleuren, of een bont blad en wat dacht je van een overvloed aan vruchten; een herfsttuin is een creatieve tuin.

-Verwijder de resten van de zomerbloeiende planten en vervang ze door winter bloeiende planten zoals koolsoorten, winterharde viooltjes en bessen dragende struiken.

-Plant nu reeds je voorjaarsbollen; plant ze op de juiste diepte dat ze de winter feilloos overleven.

-Snoei nu bomen zoals berk, esdoorn en walnoot, om te vermijden dat ze in het voorjaar teveel gaan bloeden. (het sap stroomt dan extra sterk)

Volg volgende link als je precies wilt weten, welke boom je hoe snoeit:

https://www.bakker.com/nl-nl/c/snoeien/snoeikalender/snoeien-in-oktober

-Plant vaste planten en heesters, opdat ze nog voor de winter goed kunnen inwortelen. Dat scheelt je een maand in het voorjaar. Je zal dan sneller bloei hebben, dan als je ze pas in de lente plant.

-Snoei eventueel bestaande planten terug vooraleer je ze verplant.

-Oktober is de beste maand om heide te planten. Plant ze iets dieper dan de hoogte van de pot; in de gure maanden hebben ze meer uit te staan door de wind, wat nefast kan zijn voor de wortelgroei.

-Wil je graag fuchsia’s en geraniums overhouden voor volgend jaar? Laat ze dan overwinteren in een vriesvrije ruimte of graaf ze in in de tuin door ze met grond te bedekken, of vul een kist met potgrond en laat ze daarin hun winterslaapje houden.

-Afgevallen bladeren hoef je niet allemaal op te ruimen. Je kan bladeren perfect gebruiken voor compost, maar ook als bodembedekker voor vaste planten die vorstgevoelig zijn. Maak een rand rond de plant en graaf de grond uit; plaats een gaas in de vrije ruimte en vul ze met bladeren en je planten zitten lekker beschermd in een jasje van bladeren.

-Bepaalde bolgewassen houden niet van de koude, zoals onder andere gladiolen, Ixia’s, dahlia’s, knolbegonia’s en dergelijke. Als de bladeren verkleuren is het tijd om de bollen te rooien. Dat doe je door de stengels bovengronds op twee centimeter af te knippen en dan de bol uit de grond te halen. Laat de bollen drogen op een droge, luchtige plek. Na verloop van tijd laten ze makkelijk los en is ook de grond rond de bol of knol zover gedroogd dat deze er voor een flink deel afvalt. Verder schoonmaken is niet nodig. Bewaar de bollen of knollen op een koele, normaal vochtige plek.

-In oktober kan je perfect het begin maken van een composthoop of een compostvat aanschaffen, omdat dit de maand is waar je veel tuinafval hebt. Het geeft je de broodnodige compost voor het nieuwe voorjaar.

-Rozen kunnen nu al een laagje compost gebruiken, nog voor de winter begint.

-Het gras moet je nu minder maaien. Stel de grasmaaier ook hoger af, zodat het gras niet al te kort wordt gemaaid. Kort gras overleeft de winter minder goed en krijgt eerder last van onkruid en mos.

Kale plekken kunnen nog ingezaaid worden en nieuw gras kan gelegd worden zolang het niet vriest en de grond niet te nat is.

Bron: http://www.tuinadvies.be/artikels/oktober_tuinieren_snoeien.htm

 

Opmerking plaatsen