Om aan te sluiten bij het vorige artikel, over hoe je kinderen meer buiten kunt laten spelen, door het maken van een eigen tuintje, vatten we onmiddellijk de koe bij de horens en tonen we jullie een origineel idee om dit te doen.

In het projectje werd een mini dinosauruspark gemaakt met echte planten en natuurlijk…dino’s!

MATERIALEN DIE JE NODIG HEBT VOOR DIT PROJECT

-Een oude wasbak (in het voorbeeld werd een oude betonnen wasbak gebruikt, maar je kan ook andere materialen gebruiken, die waterbestendig zijn, zoals een oude ton of grote plantenbak.

-Drainage korrels

-Compost

-Landschap stof

-Plastic voor zwemvijver

-Leistenen en schilfers

-Keien en siersteentjes

-Een terracotta pot

-Omheining voor de vijver

-Planten die hetzelfde onderhoud vragen

-En natuurlijk…Dino’s!

 

AAN HET WERK

STAP 1 DE PLAATS VOORBEREIDEN

Maak een hoekje in de tuin of op het terras vrij, waar de kinderen makkelijk bij kunnen en waar het niet uitmaakt, dat er gespeeld wordt. Maak de ruimte vrij van andere zaken die eventueel een gevaar kunnen vormen voor de kids.

Neem het bassin of ton of plantenbak of wat je ook gebruikt als basis en zorg dat deze proper is en vrij van oude aanslag. Reinig goed en laat drogen.

Plaats de basis al op de juiste plaats, want straks zal ze een pak zwaarder worden en niet eenvoudig te verplaatsen. Zorg ervoor dat de kinderen er makkelijk bij kunnen.

 

STAP 2 DE BODEM VULLEN

Vul de basis met ongeveer vijf centimeter drainage korrels; dat zal ervoor zorgen, dat de grond goed doorlaatbaar blijft en dat de planten voldoende water houden. Je vindt deze korrels in doe het zelf zaken en plantencentra.

Leg bovenop de korrels een laag landschap stof; deze stof kan je ook kopen bij plantenhandels en doe het zelf zaken; de stof zorgt ervoor dat de compost straks niet door de korrels heen zakt en zo de opening onderaan verstopt.

Vul nu de bak met compost tot ongeveer vijf centimeter van de bovenzijde.

STAP 3 HET TERREIN OPBOUWEN

Nu komt het echte werk. Je wilt een realistische versie van een voorhistorisch park. Dat betekent stenen en grotten.

Neem de terracotta pot en begraaf hem halfweg in de compost, met de opening naar voren gericht. Zo creëer je een grot. Bedek de rest van de pot, bovenaan en opzij, met compost.

Het meer maak je door een deeltje compost uit te graven en te bedekken met vijverplastic, of je gebruikt een klein plastic potje. Vul de opening met water en vouw de plastic eroverheen; bedek de randen van de plastic met stenen.

STAP 4 DE PLANTEN TOEVOEGEN

Kies planten die hetzelfde onderhoud vragen en die een beetje de jungle sfeer oproepen, zoals bijvoorbeeld kleine varens en mossoorten. Kies bij voorkeur groenblijvende planten.

Plant de grotere planten achteraan, zoals bv. de varen en zet er enkele stevige leistenen rondom, om een rotsachtig geheel te krijgen.

Creëer een grasheuvel over de grot, door middel van een lap mos die je drapeert over de pot.

STAP 5 DE AFWERKING

Over de rest van de blote compost, leg je een stuk landschap stof, die je dan bedekt met fijne kiezelsteentjes om het geheel af te werken. Voor de rest van de afwerking kan je jouw fantasie gebruiken. Voeg nog meer stenen toe als je dat wilt en diverse accessoires die passen bij het thema.

Als laatste kunnen de dinosaurussen hun nieuwe verblijf komen ontdekken.

Maak misschien nog een leuke houten plaat met de naam van je kind of kinderen en op die manier is het dinosaurussenpark geopend!

Fun voor klein en groot!!

Bron: https://www.simonorchardgardens.com/single-post/2016/06/26/How-to-create-a-mini-dinosaur-garden

Opmerking plaatsen

Close