Met het mooie weer en de komende zomer, staan de bloemen en planten weer mooi op zijn plaats op ons terras en of in onze tuin. En wanneer dat is, hebben we elk jaar opnieuw hetzelfde probleem dat komt kijken: de bladluis.

Tegenwoordig horen we toch wel heel veel om voorzichtig om te gaan met chemische producten in onze tuin. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar manier om bladluis te bestrijden met natuurlijke middelen.

Bladluis

Eerst en vooral een bladluis is een heel klein groen beestje dat jouw planten aanvalt. Hij voedt zich met de cellen van een plant en is meestal groen van kleur, maar er zijn ook witte, zwarte, gele, rode en paarse soorten. 

Bladluizen zoeken het groeipunt van een plant op, zoals de top van een jonge stengel. De ideale plek is die plek op de plant waar nieuw en groeiend blad ontstaat en dan is de voorkeur om plaats te nemen aan de onderkant van een blad.

Ook bij bloemknoppen is veel voedsel te vinden voor de bladluis. Hij zuigt de voedingsstoffen en sappen van groene planten als het ware naar binnen. Bij iedere beet in de plant drukt de bladluis speeksel in de cel van de plant. Daarmee infecteert hij de plant met virussen en verzwakt zo de plant.

Natuurlijke middelen

Natuurlijke vijanden

Ook deze kleine dingen hebben natuurlijke vijanden en 1 daarvan is het lieveheersbeestje. Deze leeft van bladluizen. Maar mieren verzetten zich tegen het lieveheersbeestje en zullen de honingdauw en dus de bladluis beschermen.

Je kunt lieveheersbeestjes naar je tuin lokken met speciale instectenhuisjes die je in elke tuinwinkel kan vinden.

Koud water

Je kan bladluizen ook heel gemakkelijk met koud water wegspoelen met de waterslang. Losse planten kan je best op de grond zetten, zodat de bladluizen niet terug in de plant kruipen. Doe dit meerdere keren en ze zullen al snel een andere plek zoeken.

Afwasmiddel

Vul een plantenspuit met water en afwasmiddelen besproei de plant volledig. Doe dit ook meerdere keren om de bladluizen weg te krijgen. Dit is ook niet schadelijk voor jouw planten.

Uien

Leg enkele uien een dag in water en spuit dit over de planten. Dit werkt niet alleen voor de bladluis, maar voor bijna alle insecten die zich voeden aan planten.

Bananenschillen

Leg bananenschillen op de aarde rondom de aangetaste planten. De zoetige geur trekt de luizen aan en ze gaan er in zitten. Gooi de schillen om de dag weg en plaats nieuwe. Zo verwijder je langzaam alle bladluizen. 

Kruiden

Bladluizen hebben ook een sterke afkeer van sterke geuren van kruiden zoals lavendel, bonenkruid, dille, salie, hysop, uien en knoflook.

Opmerking plaatsen