Ben je pas verhuisd naar een huisje met tuin en sta je te springen om je eerste barbecue te geven? Maar weet je eigenlijk niks af van barbecueën, dan zijn hier enkele nuttige tips, die je een eind op weg zullen helpen.

Welk type barbecue kiezen?

1) Houtskoolbarbecue – 2) Elektrische barbecue – 3) Rookoven – 4) Gasbarbecue – 5) Bakplaat

* Velen zweren bij een traditioneel model, voornamelijk een houtskoolbarbecue,die de typische  smaak geeft aan het eten. Maar deze barbecue is wel de minst makkelijke om te hanteren. Vooral het regelen van de juiste temperatuur vraagt enige feeling en ervaring.

*Liefhebbers van een klassieke Amerikaanse barbecue, kiezen best voor een rookoven. Daarbij zorgen de rook en warmte van het hout of de kolen in de ene kamer ervoor dat het voedsel in de andere kamer gegaard wordt.

*Een elektrische barbecue is makkelijker te bedienen, maar wordt minder warm, waardoor hij meer geschikt is voor worstjes, vis of dunnere lapjes vlees. Een van de grootste voordelen is dat het vet niet in de hittebron druipt en dus geen vuur kan vatten.

*De snelste manier om te barbecueën, is met een gasbarbecue. De temperatuur is vlot regelbaar en het toestel zelf is makkelijk schoon te maken. Er komt echter wel geen rook vrij die het voedsel extra smaak geeft.

* Erg populair in Spanje is dan weer de plancha of bakplaat. Je vindt zowel elektrische als gasmodellen, losstaand of als onderdeel van een traditionele barbecue. Het voordeel van een plancha is dat deze geen rooster heeft en dat marinades of sauzen rechtstreeks op het vlees of de vis kunnen worden aangebracht.

HANDIGE ACCESSOIRES DIE JE ZEKER MOET AANSCHAFFEN

1) Kolenstarter – 2) Barbecuekorf – 3) Spiraalborstel – 4) Barbecuewant – 5) Tang

*Opteer je voor een houtskoolbarbecue, dan is het raadzaam een kolenstarter te gebruiken. Deze cilinder met ventilatiegaten, waarin het vuur aangemaakt wordt, is niet enkel veiliger maar versnelt ook het proces.

*Speciale barbecuewanten die de volledige onderarm bedekken, beschermen de gebruiker tegen de hitte wanneer hij boven de barbecue werkt of wanneer hij metalen brochettes of aluminium schalen vastneemt.

*Een tang is onmisbaar om voedsel op de rooster te leggen, om te draaien en er weer af te halen. Zorg ervoor dat de tang stevig genoeg is om dikkere stukken vlees te hanteren en ook lang genoeg is om te voorkomen dat je je handen verbrandt aan de barbecue. Professionals raden het gebruik van een vleesvork af omdat deze inkepingen in het vlees maakt, waardoor het vocht eruit kan lopen.

*Om het voedsel in te vetten zodat het niet aan het metaal blijft kleven, gebruik je best een borsteltje of spuitbus voor olie. Een hete grill mag echter nooit rechtstreeks met olie besproeid worden!

*Na afloop kun je de barbecue best schoonmaken met een spiraalborstel.

*Aluminium schalen zorgen ervoor dat vet noch marinade in de hittebron terechtkomt. Ze komen vooral van pas om voedsel te bereiden dat bijzonder traag en homogeen gegaard moet worden.

*Wie twijfelt aan de gaarheid van het vlees of de vis, kan een barbecuethermometer gebruiken om te bepalen of het voedsel gaar is. Dit kan er uiteraard wel toe leiden dat sappen wegvloeien.

* Een barbecuekorf is ook handig, vooral wanneer je vis klaarmaakt. Dit vergemakkelijkt het omdraaien van de vis en belet dat het vel aan de rooster blijft kleven. Er bestaan ook speciale korven voor groenten en varkensribbetjes.

*Zeer praktisch en ook decoratief zijn spiesen waarop je stukken vlees, vis, schaaldieren of groenten aaneenrijgt. Traditioneel zijn ze vervaardigd uit metaal (buigzame varianten zijn ook beschikbaar) of hout. Houten brochettes worden een tiental minuten op voorhand gedrenkt in zout water zodat ze beter tegen de hitte kunnen. Brochettes van citroengras, zoethout of rozemarijnhout kunnen ook gebruikt worden en geven extra smaak.

Als je daarnaast onthoudt niet te barbecueën bij storm en wind, een veilig plaatsje maakt om de barbecue neer te zetten en ervoor zorgt dat de vlam niet in de pan slaat door enige vorm van alcohol te gebruiken om de barbecue sneller in gang te krijgen, dan ben je nu klaar om je eerste echte barbecue te geven.

Veel succes !!!

Bron : http://www.makro.be/public/nl/INSPIRATIONS/keukenmateriaal/barbecue-uitrusting

Comments are closed.