Nu het lenteseizoen op zijn hoogtepunt is, zijn we weer vaak in de tuin te vinden en in heel wat tuinen, modern of klassiek, vindt je een vaste waarde, namelijk de buxus, terug.

De Buxusplant is is voor vele tuineigenaars dan ook een welkome plant, omdat ze ogenschijnlijk geen of weinig onderhoud vraagt. We zeggen ogenschijnlijk omdat hier schijn echt wel bedriegt.

Buxus mag er dan wel stevig en robuust uitzien, er zijn toch heel zaken die moeten kloppen, om ervoor te zorgen dat de buxus een lang leven beschoren is.

DE JUISTE PLAATS IN DE TUIN

De juiste verzorging begint reeds bij de plaatsbepaling. Vaak denken we dat buxus overal en in alle omstandigheden gedijt, maar de plant vraagt veel zonuren, dus een plaatsje in de zon of halfschaduw is een must voor de groei van de buxus. Daarnaast is het wel zo, dat ze in hoogzomer geen brandende zon verdragen en bescherming nodig hebben tegen de verschroeiende zonnestralen. In de winterperiode echter, houdt de buxus dan weer niet van een koude, schrale wind, die voor een bronsachtige verkleuring zorgt.

Kies dus de standplaats bewust en met zorg.

Een zeer belangrijke TIP:

Plant de buxus nooit dieper dan de hoogte van de container waarin de plant zat; doe je dit wel, kan de plant gewoon sterven van een te hoog stressniveau.

DE GRONDSOORT BEPAALT DE GROEI

Buxus groeit niet in elke grondsoort; zo heeft de plant een zeer goed gedraineerde organische grond nodig, die af en toe een beetje externe hulp nodig heeft wat voeding betreft. Er bestaan heel wat producten die enkel en alleen bestemd zijn voor de buxus en die zijn geen overbodige luxe, om in de beste verzorging te voorzien van de plant.

Naast aangepaste voeding, vraagt de buxus voldoende water. Dat betekent dat je de plant water geeft tot aan de wortels, vooral in de periode dat de buxus nog niet goed geworteld is (twee jaar ongeveer) en dit minstens één keer per week. Maar als de grond niet voldoende doorlaatbaar is, kunnen wortels gaan rotten.

EXTRA VOEDING

Hierboven kon je al lezen dat de buxus extra voeding vraagt aan de grond, maar een laagje mulch is zeker niet te versmaden, om de grond vochtig te houden en de wortels koel (de wortels zitten te dicht bij de oppervlakte en kunnen te snel opwarmen). Voeg mulch toe in een laag van een vijftal centimeter en vermijdt de stam van de plant.

Een toevoeging van leem en sulfer aan de grond kan ook bijdragen aan een voedzamere bodem.

 

LOSSE PLANTEN EN HAGEN

Naast bovenstaande tips, vraagt de buxus niet zoveel onderhoud, tenzij je een haag hebt in buxus. Deze moet uiteraard regelmatig getrimd en geschoren worden voor een lange levensduur. Verwijder regelmatig de oude delen van de haag, om voldoende licht te geven aan de nieuw scheuten.

Daarnaast hebben buxussen regelmatig te maken met aanvallen van vervelende insecten. Om ze te bestrijden klik hier https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/tuin/tuinaanleg/ziektes-en-ongedierte-bij-buxus-herkennen-en-bestrijden/

Na al deze klusjes, kan je wellicht genieten van een prachtige buxuspopulatie in de tuin.

Bron artikel: https://www.gardeningknowhow.com/ornamental/shrubs/boxwood/boxwood-care.htm

Opmerking plaatsen