Het is bijna zover; de lente nadert met rasse schreden. Dat betekent buiten zijn, genieten van je buitenruimte en het eerste lentezonnetje.

Vaak denken mensen dat ze een grote tuin nodig hebben om te genieten, maar niks is minder waar. Een balkontuin kan net zo leuk zijn, als je het op die manier inricht, dat het aanvoelt als een tweede huiskamer. Hoe je dat doet is persoonlijke smaak, maar wat planten en groenbekleding betreft, zijn er toch een aantal basisregels die je in acht moet nemen voor een mooie flora.

ZON EN SCHADUW

Omdat je op een balkon minder opties hebt betreffende lichtinval, is het belangrijk dat je weet hoeveel uren licht jouw balkonnetje krijgt per dag en waar de lichtinval zich bevindt. Als je wilt dat planten goed gedijen is dat een heel belangrijke factor, vooral als je verschillende types planten wilt aanschaffen. Ben je niet gezegend met een zuidgericht terras? Dat hoeft geen probleem te zijn; ga dan op zoek naar planten die het goed doen in de schaduw; er zijn zelfs bloeiende planten die geen volle zon verdragen, dus je balkonnetje hoeft er helemaal niet triest bij te liggen, als dat het geval is. Zorg gewoon voor voldoende kleur, om het geheel op te fleuren.

VOORBEREID IS HET HALVE WERK

Gebruik deze periode om op zoek te gaan naar bloemen en planten die perfect bij mekaar passen, wat betreft watervoorziening, uren licht en thema. Start met een groene basis en werk dan verder rond jouw gekozen thema, om ook accessoires en decoratie bij te passen. Vooral op een klein balkonnetje is het heel belangrijk dat het geen overdreven kleurenpallet wordt; kies voor kleuren die mooi blenden, om een stijlvol geheel te creëren.

LEVEN OP HET BALKON

Houd er rekening mee, dat wanneer je bloemen en planten op het balkon zet, er soorten zijn, die ook andere natuurbewoners aantrekken. Zo zijn er tal van lente- en zomerbloeiers die vlinders, bijen en andere insecten aantrekken. Ben je een dierenvriend? Geen enkel probleem, haal dan zoveel mogelijk van deze planten in huis. Maar ben jij iemand die bij het minste gezoem, gillend wegrent? Dan maak je beter een weloverwogen selectie van planten en vermijdt je daarbij de meest felgekleurde en geurende exemplaren.

DE JUISTE PLANTENHOUDERS

Bij dit aspect wordt niet altijd stilgestaan, maar toch is het heel belangrijk of je planten het wel of niet goed zullen doen. Namelijk het kiezen van de juiste plantenhouder en dan bedoelen we niet de kleur of zo, maar eerder het materiaal en de vorm. Planten die een groter wortelstelsel hebben, verdienen meer ruimte bijvoorbeeld, maar ook een goede afwatering is een belangrijk aspect en het wel of niet doorlaten van warmte. Je hebt nu de tijd om alles perfect te plannen wat betreft de beste behuizing voor je planten.

ZORG VOOR EEN DEGELIJKE BASIS

Tenslotte is het heel belangrijk, welke grond je zal gebruiken voor je planten. Uiteraard kies je hiervoor een geschikte potgrond; meestal is een universele potgrond ok, maar een specifieke potgrond voor geselecteerde planten zal nog betere resultaten geven, omdat die natuurlijk de nodige elementen bevat die een bepaalde plant nodig heeft. Meestal zijn die wel duurder in aankoop.

Je kan wel mulch toevoegen aan je potgrond, om te vermijden dat hij te snel uitdroogt, hetgeen sneller gebeurt bij potplanten die op een zonnig terras staan. Bovenaan kan je een beetje compost leggen (er bestaan aangepaste compostmogelijkheden voor terrassen en balkons), voor meer voeding.

Nu de basis gelegd is voor de aankleding van je balkon, kan je aan de slag gaan, om het leukste balkon van de buurt te creëren, waar je heerlijk zal genieten van het lente- en zomerseizoen.

Succes!

Bron: http://www.chatelaine.com/home-decor/top-10-balcony-gardening-tips/

Opmerking plaatsen