Voor de planten liefhebbers onder ons, hebben we nog een bloemrijk evenement uitgezocht, om de lente te bezingen.

Deze keer is het kasteel van Groot-Bijgaarden de “place to be”.

Het kasteel is zonder twijfel één van de pronkstukken van het archeologisch erfgoed in ons land. Het dateert uit de 17de eeuw en is opgetrokken in een fraaie, zuivere Vlaamse renaissancestijl. Het kasteel vormt een prachtig decor voor de vele voorjaarsbloemen die hier uitgestald worden.

De floralia openden vorige week de deuren en het evenement loopt nog tot 6 mei.

In het 14 ha grote park is een presentatie weggezet van bijna alle voorjaarsbloemen die men maar bedenken kan. Onder leiding van vakspecialist uit het bloembollenvak, Maarten Bakker, zijn in het park meer dan 1 miljoen bloembollen handmatig geplant door de medewerkers van het kasteel van Groot-Bijgaarden. De talrijke liefhebbers van voorjaarsbloemen kunnen genieten van meer dan 500 soorten, waarvan alleen al 400 soorten tulpen. Ontdek ook het hart, dat werd samengesteld uit diverse vroeg- en laatbloeiende rode tulpen.

Daarnaast kan je er verschillende variëteiten narcissen bewonderen en tussen de eeuwenoude bomen van het park is er een zee van wildperken, met wilde miniatuur tulpjes, blauwe druiven en andere bijzondere bolgewassen.

Het labyrint was de afgelopen jaren zeer succesvol en keert opnieuw terug in een smaakvolle regenboog-look. Kom gerust eens “kleur-dolen”.

Indoor tentoonstelling

In de gerenoveerde serre van 1000m2 is dan weer een binnentuin te bezichtigen van bloemperken,  waarin vele creaties van snijbloemen, bloemstukken en fantastische decoraties van sierplanten te zien zijn.

Elke vrijdag verandert het thema en worden de bloemstukken aangepast. Als u top arrangeur Hans Danko aan het werk wilt zien in de binnentuin met het verversen van 10 000 snijbloemen in meer dan 150 verschillende bloemstukken, kom dan op vrijdag!

In de kapel zal opnieuw een unieke bloemententoonstelling te zien zijn. Na 6 maanden restauratie wordt de Donjon, van de 14de eeuw opnieuw bereikbaar tot zijn terras. Op elke verdieping worden de zalen met verschillende thema’s aangekleed.

Een stukje geschiedenis :

De inrichting van het park is gebaseerd op de typisch bekende Franse tuinen van Vaux-le-Vicomte en Versailles van de 17de eeuw, en in België de tuinen van Beloeil en Mariemont van de 18de eeuw. Het leek dat de plannen nooit werden uitgevoerd, want een halve eeuw later was er op de overzichtskaart, getekend door P.C. De Decker van het park niets van het project te zien.

Pas aan het begin van de 21ste eeuw ontdekte de eigenaar van het kasteel van Groot-Bijgaarden de plannen van het labyrint. Hij besloot onmiddellijk om ongeveer op dezelfde plaats een labyrint van bloembollen te realiseren. Iets wat men 250 jaar eerder op deze plaats van plan was te maken. De bezoekers hebben zo de gelegenheid om terug te keren in de tijd en de droom van Markiezin Hélène-Hyacinthe de Boisschot te beleven.

WEETJE : Tulpen, orchideeën en andere bloemen worden ook te koop aangeboden aan de uitgang van het park.

Tijdens de floralia vinden nog tal van activiteiten plaats : zie agenda.

Praktisch :

  • Data :

Van 6 april tot 6 mei 2016

  • Openingsuren :

Van 10.00 uur tot 18.00uur. De kassa’s sluiten om 17.30 uur.

  • Toegangsprijzen :

Volwassenen € 12,00

Senioren (65 +) en gehandicapten, studenten € 10,00

Kinderen (6-14 jaar) € 5,00

Jonger dan 6 jaar gratis

Groepen > 20 personen € 10,00

Passe-Partout (Abonnement) € 17,00

Kasteel van Groot-Bijgaarden

Isidoor Van Beverenstraat 5

1702 Groot-Bijgaarden

GSM : +32 (0)494.47.72.56

Fax : +32 (0)2.344.08.41

Meer weten?

http://www.floralia-brussels.be/nl

Comments are closed.