Als je ervoor gekozen hebt om een groendak aan te leggen is dat best een goede investering geweest. Een groendak vraagt weinig onderhoud en geeft platte daken een fraai groen en natuurlijk uitzicht.

Maar uiteraard is ook een groendak onderhevig aan de weersomstandigheden en dient het vooral in het najaar een goed winteronderhoud te krijgen.

Een groendak houdt namelijk niet zo van te vochtige periodes en al zeker niet als het water op bepaalde plaatsen blijft staan. Het zorgt ervoor dat de zonminnende planten minder goed groeien en zelfs gaan rotten of dat er een populatie van mossen ontstaat.

Zorg er sowieso voor dat je groendak nog voldoende zonuren krijgt (een groendak dat in de schaduw ligt, zal sowieso niet goed gedijen)

Het eerste waar je dus zeker in het najaar en de winter op moet letten is, dat je groendak een goede afwatering heeft en dat de uitloop niet verstopt geraakt.

  • Controleer dus de waterafvoeren.

Deze zijn:

– ofwel duidelijk zichtbaar verwerkt in de grindzones met een boldraadrooster

– ofwel iets meer verstopt in een inspectieschacht. Door het inoxen roostertje te verwijderen kan je de afvoer controleren.

Zorg ervoor dat het water zich vlot een weg kan banen naar de afvoer(en).

Wanneer de afvoer gehinderd wordt door bijvoorbeeld vuil of overmatig bladafval dan kan het verzamelde water zorgen voor een verzadiging van het substraat, wat dan weer kan leiden tot het afrotten van de plantenwortels enerzijds en een niet geringe gewichtstoename anderzijds.

  • Verwijder bladafval op het groendak zo snel mogelijk en blijf dit doen in de volgende maanden. Er zijn bladsoorten die sneller verteren, maar andere zijn taaier en blijven langer intact. Ook afval van naaldbomen en gelijkaardige soorten zijn vrij hardnekkig.

Doordat je de bladresten wegneemt, kan het groendak optimaal genieten van de zonnestralen.

Let er ook in de winter op, of er geen bladresten overgebleven zijn onder een laagje sneeuw bijvoorbeeld, want die gaan rotten en blijven dan het dak bedekken tot volgend voorjaar.

Belangrijkst is het, dat het bladrooster openblijft.

Najaarsontrole van de begroeiing

*Zijn je plantjes nog mooi groen?

Dan is je dak nog in goede conditie en volstaat het om de dakgoten te controleren en het onkruid te verwijderen.

*Hebben de plantjes een eerder rode kleur?

Een droge zomer kan dit resultaat opleveren. Geef het nog wat water bij en voorzie het voor de winter van een flinke hoeveelheid vitaminen door groendakvoer te geven.

*Hebben de plantjes een bruine kleur?

Dan heeft de zomer toch wat meer schade aangericht. Maar met een beetje substraat, sedumscheuten, groendakvoer biobasis en voldoende water, komt alles nog goed voor de winter.

*Als je andere plantjes tussen de standaardplanten ziet staan, kan dit ofwel onkruid zijn, dat je gewoon verwijdert, maar het kan ook mos zijn. Als het hardnekkig is, kan je beter een anti-mos product geven speciaal voor groendaken.

*Zijn er veel kale plekken tussen het groen?

Dan kan je best gespecialiseerde hulp inroepen, want dat betekent vaak toch dat je groendak lijdt onder bepaalde condities.

*Controleer de grindranden rondom het dak en zorg ervoor dat ze groen- en onkruidvrij blijven. Zo vermijdt je dat de plantjes in en onder het dak gaan groeien.

*Heb je in combinatie met een groendak, ook zonnepanelen staan? Zorg er dan ook voor dat die proper zijn, zodat de zonnestralen er optimaal op kunnen schijnen. Ook het groendak profiteert daar mee van.

Maak ook alle andere “aankleding”(potten met planten enzovoort) op het dak winterklaar; op die manier moet je in de winterperiode het groendak niet teveel belasten.

Zijn er door de aankleding hier en daar lege plekken ontstaan, dan kan je die nog opvullen met nieuwe plantjes. Als het weer meezit, zijn ze tegen volgend voorjaar opnieuw uitgelopen tot een dik gazonnetje.

Ook hier geldt: In de winterperiode tijdens vorst, kan je beter het dak zo min mogelijk betreden.

Meer weten of een vakman inschakelen?

http://www.groendak.info/heeft-uw-groendak-een-zonnesteek/

http://www.canopy-greenroofs.be/blogPost/onderhoud-van-een-groendak-winter

 

Opmerking plaatsen