Kijk jij ook al uit naar de zomer en ben je sportief aangelegd? Vindt je het gezellig om met vrienden op een warme zomeravond te genieten van een glaasje wijn? Waan je je dan ook in la douce France? Dan is een Jeu de Boules baan misschien iets voor jou.

Om een goede jeu de boules baan aan te leggen, heb je vooreerst een goede ondergrond nodig, die goed waterdoorlatend is en stabiel genoeg.

Is je ondergrond drainerend genoeg? Dan kan je als basislaag, gewoon gebroken puin gebruiken, maar als dat niet het geval is, heb je een grover materiaal nodig zoals lavakorrel of drainagezand.

Daarna, heb je een half-verhardingslaag nodig. Hier wordt vaak Dolomiet ( Gravier d’Or ) voor gebruikt, vanwege de kleur en omdat het mooi aaneen hecht. (formaat 0/5 of 0/15). De dikte van de laag hangt af van de ondergrond, maar ligt tussen de 5 en de 15 cm. Gebruik een wals om alles glad te maken.

Tenslotte werk je de baan af met een toplaag, of afstrooilaag. Dat kan gebeuren met gelijk welk soort fijne grind of split, Bv. Castle grind 5/8. De laagdikte bedraagt meestal maar +- 1 cm. Meer is niet nodig, maar het komt het spel wel ten goede, als er een licht onregelmatige bovenlaag gecreëerd wordt.

De foto’s die zijn toegevoegd, zijn voor de aanleg van een groot jeu de boules plein, maar uiteraard kan je op dezelfde manier een kleine, persoonlijke jeu de boules baan aan leggen in je achtertuin. Er zijn voldoende (huur)materialen te koop, om de baan mooi glad te krijgen.(Bron:grind-splitnl)

Veel plezier !!!

 

Comments are closed.