Na de lange vochtige winter hebben mossen en algen ruimschoots de tijd gekregen om zich vast te hechten aan het dak en andere vaste materialen.

Het ontmossen van het dak vraagt iets meer voorbereiding dan bijvoorbeeld het ontmossen van het terras en is vaak werk voor een specialist ter zake. Wil je toch het karwei zelf klaren dan zijn hier enkele tips om de klus op een goede manier te klaren.

BETER VOORKOMEN DAN GENEZEN

Het is zo, als je mosvorming kunt vermijden, is dat steeds de betere optie.

Groenvorming op daken vormt een waar probleem. Uiteindelijk kunnen deze mossen en algen werkelijke schade toebrengen aan het dak, waardoor je je dak maar beter kunt beschermen tegen deze groene monsters.

Heb je geen nieuw dak meer? Dan zal de beschermende anti-mos coating wellicht niet meer optimaal zijn; een nieuwe coating kan ervoor zorgen dat je dak weer een aantal jaar het mos kan afweren.

SOORTEN MATERIALEN

Welk soort dakpannen je op je woning liggen hebt maakt een groot verschil, hoe en met welk product je het dak kunt ontmossen. Het spreekt voor zich dat het materiaal van de dakpannen niet voor elk product en werkwijze geschikt is.

KERAMISCH

Keramische dakpannen bijvoorbeeld zijn beter bestand tegen mossen en algen vanwege hun glazuurlaag, maar die glazuur kan dan ook weer sneller beschadigd worden; vermijd dan ook hoge druk op deze pannen, om beschadiging te voorkomen.

BETON

Een betonpan daarentegen is veel sterker, maar vraagt een stevigere reiniging omdat mossen zich hier sneller hechten.

LEIEN

Heb je een leien dak? Dan is het van belang te weten of deze asbest bevatten (die mogen in geen geval ontmost worden!); leien op zich zijn veel brozer, waardoor ze ook geen hoge druk verdragen. Dat geldt trouwens ook voor KUNSTSTOF en METALEN dakmateriaal.

RIET

Rieten daken vragen de hand van een vakman, omdat mossen hier blijvende schade kunnen aanrichten indien niet goed verwijderd, net als platte daken, die snel scheurtjes kunnen vertonen.

 

WANNEER EN HOE ONTMOSSEN

Er zijn drie periodes die je best vermijdt om te ontmossen.

Dat zijn: te hoge temperaturen (verdamping), te koude temperaturen(slechte werking) en overvloedige regen(wegspoelen). Een vakman weet perfect wanneer het wel en niet kan en zal je hierover informeren.

Daarnaast is het ook afhankelijk van je type dak, de omgeving, leeftijd en helling, hoeveel je het dak zal moeten ontmossen.

De producten die gebruikt worden zullen zoals we weten, afhankelijk zijn van de soort dakbedekking en kan best overlegd worden met een vakman, net zoals de juiste methode om het dak te ontmossen.

Wil je graag meer weten over het ontmossen van daken?

http://www.daklatenontmossen.be/

Opmerking plaatsen

Close