Heb je al een vuurplaats in de tuin? Dan ben je gezegend met het feit dat je winter en zomer een buitenruimte hebt, die je lekker warm houdt.

De vuurplaats is dan ook een favoriete plaats om te vertoeven tijdens zomeravonden die een beetje killig zijn en tijdens koude winteravonden, als verlengde van een winterse barbecue.

Kortom, een vuurplaats moet je gewoon in de tuin hebben. (op onze blog vindt je hoe je zelf een vuurplaats moet maken)

De nieuwste trend echter, geeft aan de vuurplaats een heel andere, aanvullende functie van loungetafel, in de nieuwste back to nature tuin. In deze tuin worden zowel zitgedeelte als loungegedeelte onttrokken aan de woning en helemaal in de tuin gebracht, waar je nog meer kunt genieten van het buitengevoel. Daarom wordt alle meubilair multifunctioneel.

Ter aanvulling, gaan we dus bovenop de vuurplaats een tafeltop maken, waardoor deze ook overdag  handig in gebruik wordt. De tafeltop ligt los, waardoor ze ook makkelijk te verwijderen is, als je ’s avonds wilt genieten van een heerlijk vuur.

MATERIALEN DIE JE NODIG HEBT VOOR DIT PROJECT

-Houten planken, die sterk weersbestendig zijn, als de tafeltop buiten blijft. (meet eerst de doorsnede van de vuurplaats op en neem die afmetingen mee naar de houthandel, waar ze je perfect kunnen vertellen hoeveel hout je precies nodig hebt)

-Figuurzaag (als je dit karwei alleen klaart)

-Stevige houtlijm en extra haken en schroeven

-Houtbeits en vernis

AAN HET WERK – STAPPENPLAN

HET HOUT AFMETEN

Als je geen Handige Harry bent kan je dit karwei best overlaten aan de vakman, maar kan je wel je mannetje staan op het vlak van DIY dan leg je de planken over de buurplaats heen en teken je precies af, hoe lang elke plank moet zijn, afgaande op de grootte van de vuurplaats. Het spreekt voor zich dat je verschillende formaten zult hebben, omdat de vuurplaats rond is. Zorg er wel voor dat de planken gedeeltelijk over de vuurplaats komen.

Neem nu een potlood met touw dat je in het midden van de vuurplaats bevestigt in 1 van de planken (het touw is zolang als de kortste plank) en trek een cirkel op de planken.

DE PLANKEN SAMENBRENGEN EN OP MAAT ZAGEN

Je kan de planken samenlijmen met stevige houtlijm en ze nadien aan de onderzijde nog extra verstevigen met metalen bevestigingshaken en houten latten die je dwars over de tafeltop legt en schroeven , zodat ze niet los kunnen komen op termijn. Plaats de versteviging zodanig dat de planken rusten tegen de binnenwand van de vuurplaats; op die manier heb je nog een extra veiligheid ook, om te vermijden dat de tafeltop verschuift.

Eens alle planken goed verankerd zijn, neem je de cirkelzaag en zaag je op de cirkellijn, de planken op maat.

 

HET HOUT OPSCHUREN EN AFWERKEN

Schuur nu de tafeltop op, zodat er geen scherpe randen meer zijn en breng een laag houtbeits aan in een houtkleur naar wens. Laat drogen en breng een tweede en eventueel een derde laag aan; daarna leg je nog één of twee beschermende vernislagen ter afwerking.

Klaar!

Enkele opmerkingen:

-omdat de tafeltop in hout is, spreekt het voor zich, dat je moet wachten tot het vuur helemaal afgekoeld is, vooraleer je de tafeltop er weer oplegt.

-kies een houtsoort die drukbestendig is of voorbehandeld, vooral als je tafeltop het hele jaar door buiten blijft; hout dat niet bestand is kan gaan krimpen en uitzetten, met alle gevolgen vandien.

 

Bron:https://www.thelilypadcottage.com/2014/04/diy-fire-pit-table-top.html

Opmerking plaatsen