Het wordt zomer en we zijn in vakantiestemming. Tijd dus om ook het interieur een kleine make over te geven. Kussens zijn een perfect item om leuke en creatieve ideeën uit te werken en door middel van verf, ook helemaal niet duur. Op die manier kan je voor elk seizoen nieuwe overtrekken voor je kussens maken.

Je kunt deze prints zelf maken (als je handig bent met borstel en verf) of je gebruikt een sjabloon of een ander item waarmee je stempels maakt.

In het onderstaande voorbeeld werden schelpen gebruikt als natuurlijk stempelkussen en het motief werd in het midden aangevuld met een sjabloon dat zelf werd gemaakt uit printpapier.

MATERIALEN DIE JE NODIG HEBT VOOR HET PROJECTJE

-kussen overtrekken; hier werden effen witte gebruikt, maar je kunt ook een andere kleur nemen en dan aanpassen aan de kleur verf die je gebruikt.

-schelpen met een mooie geribbelde achterzijde

-stoffen verf of hobbyverf (bij voorkeur waterproof, als je de overtrekken wilt wassen)

-keukenpapier

-Borsteltje

-sjabloon (als je nog een ander motief wilt toevoegen, zoals in het voorbeeld)

AAN HET WERK-STAPPENPLAN

STAP 1 DE STEMPEL KLAARMAKEN

Neem de schelpen die je gaat gebruiken om te stempelen; je kunt verschillende groottes gebruiken of andere vormen, zoals je wilt.

Breng verf aan op de schelpen, maar zorg ervoor dat de verf niet te dik ligt, zodat je het patroon niet meer ziet; als de verf te dik is, zal je nooit een mooie print kunnen maken. Breng de verf dus licht aan en dep het teveel aan verf weer af.

Doe een kleine test op een stukje stof om zeker te zijn van de dikte verf. (dit kan je ook testen op een stuk keukenpapier) daarnaast kan je ook zien hoe de patronen zich tonen op de stof.

 

STAP 2 DE OVERTREK STEMPELEN

Je kunt op voorhand de stof even wassen, als je denkt dat de verf dan beter zal houden.

Duw de schelpen in de stof en zet voldoende druk om ervoor te zorgen dat het patroon mooi tot zijn recht komt. Een mogelijkheid is, om de stof als het ware rond de schelp te draperen, om een mooie afdruk te krijgen.

In het voorbeeld werden de schelpen aan de buitenzijde van de overtrek gebruikt, maar je kiest uiteraard zelf je patroon.

 

STAP 3 HET MIDDELSTE MOTIEF STEMPELEN

In het voorbeeld werd een zeester als middelpunt gebruikt. Hiervoor maak je zelf een sjabloon uit geplastificieerd papier; knip het sjabloon uit.

Neem een vlakke ondergrond, bijvoorbeeld een stuk hout. Leg het sjabloon hierop. Je kunt ook een sjabloon uittekenen op het hout zelf en dan dit als stempel gebruiken.

Neem borstel en verf en bedek het sjabloon met verf (ook hier weer, niet te dik voor een mooi resultaat) je kunt ook een stuk keukenpapier gebruiken om de verf op het sjabloon aan te brengen.

Duw het sjabloon op de stof, tot je een mooie print hebt.

Als je dit wilt, kan je met behulp van een strijkijzer de verf nadien stofvast maken; volg hierbij de instructies van de verf als je stoffen verf gebruikt.

 

Klaar! Happy summer!

 

Bron:

https://www.thekimsixfix.com/2015/05/sea-shell-stamped-pillows.html

 

Uiteraard kan je ook gewoon zelf een patroon op het kussen schilderen; zoals je ziet in het volgende filmpje is dat helemaal niet moeilijk en geeft het een super resultaat!

http://www.3littlegreenwoods.com/home-decor-ideas/paint-pillow-without-stencil/

 

Opmerking plaatsen