Wanneer je tijdens warme zomerdagen toch buiten wilt vertoeven, bijvoorbeeld om te eten, dan is het aangeraden om een zonnescherm te gebruiken, om de brandende zonnestralen te trotseren en ter bescherming van de uv straling. Als je geen ruimte hebt om een grote parasol neer te zetten, of als je anders geen vaste zonnebescherming hebt, dan kan je er tijdelijk zelf eentje maken.

In het voorbeeld werd gewone gordijnenstof omgetoverd tot een handig zonnescherm dat je na gebruik weer netjes opvouwt en wegbergt tot het volgende gebruik.

De stof is natuurlijk niet sterk genoeg om het scherm te laten hangen in weer en wind, maar voor een tijdelijke oplossing is dit een budgetvriendelijke optie, om een beetje schaduw te creëren op je favoriete buitenplekje.

Wat heb je allemaal nodig voor dit projectje?

-Stof in een lichtdoorlatende structuur, die net genoeg zonlicht filtert om schaduw te geven (een soort van mousseline)

-Naaimachine

-Naaldjes

-afplaktape

-Liniaal

-Markers om op stof te schrijven

-Schaar

-Decoratieve haken (om de stof te bevestigen)

Werkwijze:

*Meet de ruimte op die je wilt bedekken met het zonnescherm. Als je een houten afdekking hebt (bijvoorbeeld van het balkon boven je, als je op een appartement woont, of van een houten wand of muurtje), kan je heel makkelijk de decoratieve bevestigingshaken in het hout schroeven; zoniet zoek je een bevestigingspunt en bepaal je hoe je haken kunt vastmaken.

*Spreid je stof languit en strijk ze goed glad. Zorg dat je voldoende ruimte hebt om dat te doen.

*Teken de afmetingen af op de stof en plak de omtrek af met de afplaktape en zet nog enkele aanknopingspunten met de stof markers.

*Knip de vorm uit; dit kan een driehoek zijn, een vierkant of een rechthoek, naargelang de ruimte die je hebt en die je wilt bedekken.

*Maak een omslag, rondom de stof en pin hem vast met speldjes.

*Met de naaimachine ga je nu rondom de stof om de omslag vast te naaien. Het zorgt voor een mooie afwerking van je zonnescherm. Zet extra goed vast op de hoeken, die hebben straks het meest te verduren.

*Knip nu aparte repen van de stof die je nog overhebt. Dat worden de lussen om je zonnescherm op te hangen. Vouw de lussen dubbel voor een betere stevigheid en pas de lengte aan naar smaak.

*Leg nu de lus over de stof heen en zet vast met speldjes. Je gebruikt zoveel lussen als je wilt om je scherm vast te zetten; afhankelijk van je aantal bevestigingspunten.

*Naai de lussen vast aan de rest van de stof. Doe dit ruim voldoende, opnieuw voor extra stevigheid.

*Hang nu je lussen over de bevestigingshaken en je schaduwplaatsje is klaar!

Bron: http://www.apartmenttherapy.com/how-to-make-your-own-shade-sai-139258

Opmerking plaatsen