Zoals gezegd, tonen we jullie nu, hoe je zelf een rotstuintje kunt aanleggen en welke stappen je hiervoor dient te ondernemen. Jouw rotstuin aanleggen, het hoeft er helemaal niet uit te zien zoals in het project, maar als je weet hoe de stappen verlopen, kan je helemaal jouw eigen creatie uitwerken.

DE MATERIALEN DIE JE NODIG HEBT

-schaar (tuin)

-bladblazer

-gereedschappen om te graven en te harken

-koevoet

-wals

-kruiwagen

-stenen, keien, leien

-mulch

-mos

-rotsplanten en bloemen

-voeding

-markeerverf in sprayvorm

 

AAN HET WERK- STAPPENPLAN

 

STAP 1 DE RUIMTE VRIJMAKEN

Wanneer je beslist hebt waar je je rotstuintje gaat aanleggen, is het eerste werk, de ruimte vrijmaken. Verwijder alle oude planten, onkruiden en alles wat zich dieper in de grond bevindt. Bladeren en dergelijken kan je wegblazen met een bladblazer. Zorg ervoor dat je met een spade ook alle oude wortels uitgraaft; knip ze eventueel door met een sterke schaar, om ze makkelijker op te ruimen. Deze stap is zeer belangrijk, wil je geen onverwachte groei van oude planten zien opduiken in je nieuwe rotstuin.

In het tweede deel, ga je de rotstuin scheiden van de rest van de tuin en bijvoorbeeld het grasperk. Baken het deel van de rotstuin af en wals het plat om een goed zicht te hebben op het deel waar de rotstuin komt. Creëer ook een scheidingsgeul, waar eventueel steengruis dat wegspoelt terecht kan, zodat het niet in het gazon terechtkomt.

 

STAP 2 EEN ONTWERP KIEZEN

Op voorhand ben je vast en zeker gaan kijken op het net, om voorbeeldtuinen uit te zoeken, die passen bij jouw smaak en ruimte. Dat design ga je nu uittekenen op de ruimte die je vrijgemaakt hebt. Gebruik hiervoor de markeerverf en markeer de contouren van je design. Op die manier kan je vanop een afstandje bekijken, hoe het design werkt in jouw tuin. Uiteraard kan je het design blijvend aanpassen tot het voor jou werkt.

Zoals gezegd in het vorige artikel: wanneer de grond niet voldoet aan de eisen, vul je een laag fijne steentjes, een laag zand en een laag turf en lava bij, vooraleer je de stenen legt.

STAP 3 DE STENEN MATCHEN

Het best is het om verschillende stenen te gebruiken; grote en kleinere keien, vlakke stenen voor een wandelpad en eventueel gekleurde rivierbedstenen en leien. De stenen ter plaatse brengen vraagt meestal een beetje hulp en het uitladen ook, vooral als je met grotere exemplaren werkt.

Begin door de grotere stenen op hun plaats te leggen (hier kan een koevoet handig zijn)

Daarna neem je de grotere keien en bepaal je hun plaats. De zwaardere stenen kan je beter op hun plaats rollen. Creëer een zo natuurlijk mogelijke setting (in het begin zal het sowieso een beetje kunstmatig lijken, maar dat verdwijnt wanneer de planten groeien), door de keien een beetje in de grond te verwerken.

 

STAP 4 EEN WATERPARTIJ

In het voorbeeld werd een geïmproviseerde rivierbedding gemaakt. Die kun je maken door het gebruik van struikjes in combinatie met keien en rivierbedding stenen; zet de struikjes bovenaan en werk zo naar beneden toe; graaf eerst de bedding uit en baken ze af met de rivierbedding stenen en keien (leg er ook een aantal in de rivierbedding, voor een natuurlijke stroom); maak op het eind een bassin waar het water samenkomt. (om te vermijden dat hier wortels doorheen groeien, kan je het eerst bedekken met zwarte tuinfolie, vooraleer je er fijne rivierbedding steentjes overgiet)

De struikjes plant je in een combinatie van mos en meststof; dit helpt om water vast te houden en terwijl voeding te geven aan de planten.

 

STAP 5 DE PLANTEN ZETTEN

Kies planten die passen bij jouw rotstuin, wat betreft licht en schaduw en waterbehoefte. De meeste rotsplanten hebben ook een bloeiperiode; kies dus ook op basis van kleuren, zodat je tuin mooi samen blend. Je kan bijvoorbeeld een eigen kleurenschema samenstellen. Zet de planten tussen de stenen en vul grond bij indien nodig. Laat de planten eerst in hun container staan op de plaats waar ze moeten komen en werk van boven naar beneden; op die manier krijg je een allround beeld van hoe het eruit zal zien, waardoor je nog aanpassingen kunt doen, vooraleer de planten werkelijk geplant worden. Let ook op de groeperingen die je gemaakt hebt; zal de ene de andere niet overwoekeren? Passen de kleuren?

Ben je tevreden met de opstelling?  Maak dan de planten vrij van de containers en maak zachtjes de wortels los.

Zet de planten dan op hun definitieve plaats. Laat een klein deeltje van het wortelgedeelte boven de grond uitsteken, waardoor de planten beter water kunnen opnemen in het begin.

DE GROND DIEPTE

Zorg ervoor dat het plantgat tweemaal de diepte heeft van de hoogte van de container en maak de opening niet te diep; zoals gezegd, moet de plant een stukje boven de grond uitsteken. Wanneer je straks mulch toevoegt, zullen de bovenste wortels direct water opnemen.

Zijn er planten die een jute bescherming hebben onderaan? Laat dan een deel van de jute zitten, om de wortels te beschermen en te vermijden dat ze uiteen vallen.

DE WEG ERHEEN

Een paadje aan de rotstuin, geeft je later de mogelijkheid om de planten makkelijk te verzorgen en water te geven en het voegt een decoratieve waarde toe aan de tuin. Leg de leistenen om het design te vormen; als je tevreden bent met het ontwerp, omlijn dan de stenen met je spade, verwijder de stenen en graaf de vorm uit. Leg daarna de stenen terug in hun vorm. Vul de spaties tussen de leistenen eventueel op met een beetje gravel of rivierbedding steentjes voor een meer natuurlijke look.

DE AFWERKING

Als afwerking voeg je decoratieve mulch toe aan het geheel; het geeft het geheel een afgewerkte uitstraling en  houdt daarnaast ook water vast voor de planten en vermijdt dat er onkruid de kop opsteekt.

KLAAR!!

Bron: https://www.diynetwork.com/how-to/outdoors/gardening/how-to-make-a-rock-garden

Opmerking plaatsen

Close