Zomerse temperaturen, heerlijk buiten leven… daar hoort uiteraard ook een traditionele barbecue bij. Ook op vakantie wil je dat kampeergevoel meenemen en zelf je vleesjes grillen en gezellig samen met zijn allen marshmallows roosteren.

Natuurlijk is een barbecue niet zo handig om mee te nemen op vakantie en daarom kan je ook gewoon zelf een barbecue maken wanneer je ter plaatse bent. Uiteraard is veiligheid steeds geboden en kan je enkel daar barbecueën waar je geen gevaar vormt voor omstaanders en natuur. Gebruik ook steeds vuurvaste materialen.

In het volgende projectje werden gewone huis en tuin materialen gebruikt om zelf een camping barbecue te maken.

WAT HEB JE ALLEMAAL NODIG?

-een diepe terracotta pot met opening onderaan (nieuw en ongebruikt)

-een terracotta onderschaal (gebruik voor zowel de pot als de onderschaal, een degelijke kwaliteit terra cotta

-een grillrooster (aluminium rooster flexibel) verkrijgbaar in doe het zelf zaken

-steenkool

-aluminiumfolie

-zand

-3 à 4 houten blokjes of stukken steen

 

AAN DE SLAG- STAPPENPLAN

STAP 1 HET ROOSTER OP MAAT MAKEN

Neem het aluminium grillrooster, leg het bovenop de opening van de terracotta pot en teken met een marker de ronding af op het rooster, waar dit de binnenrand van de opening van de pot raakt. Bedoeling is, dat het rooster straks in de opening van de pot past.

Knip het rooster op maat met een speciale schaar of tang

 

STAP 2 DE BASIS LEGGEN

Neem nu het zand (gebruik liefst nieuw en droog zand) en vul ongeveer 6 centimeter zand (afhankelijk van de hoogte van de pot) in de pot, om de bodem en de opening te bedekken.

Bovenop het zand, drapeer je aluminium folie (dit mogen meerdere lagen zijn) over de bodem en rond de zijwanden van de pot binnenin. Druk goed aan.

STAP 3 DE STEENKOOL

Zet de pot nu op zijn plaats.

Gebruik de houten blokjes of stukken steen om de pot van de grond af te zetten.

Vul de pot tot ongeveer 5 à 6 centimeter (meer mag ook) van de bovenrand, met steenkool. Verdeel dit mooi over de pot.

Gebruik een opstarter om over de steenkool te gieten en ontsteek de steenkool. Dit zou ongeveer een 10 tal minuten duren, om op te warmen.

Als de steenkool warm is, leg je met behulp van een grijptang, je grillrooster weer op het vuur en je bent klaar om je vlees of vis te roosteren.

De onderschaal kan je ook gebruiken, als je je vlees wilt roken, of als je niet teveel rook wilt produceren.

Je kunt dit zelfgemaakte barbecuetje meerdere malen gebruiken.

Bron: https://www.countryliving.com/diy-crafts/a35573/terracotta-pot-mini-barbecue/

Opmerking plaatsen

Close