Ben je al lang op zoek naar plantenhouders die er net dat beetje anders uitzien en niet zoals er dertien in een dozijn zijn? Je wilt natuurlijk graag een beetje originaliteit in de tuin, om de unieke persoonlijkheid ervan uit te drukken. Daarom zijn de juiste plantenhouders maken ideaal om dat beeld te construeren. Maar wat als je niet kunt vinden wat je zoekt? Dan maak je ze toch gewoon zelf?!

In het onderstaande voorbeeld, dat je live kunt bekijken op een bijgevoegd filmpje, zie je hoe je met een stuk stof en beton, de leukste  en meest unieke vormen krijgt.

Bekijk het filmpje via volgende link:

https://www.youtube.com/watch?v=nVSgEWy4VeI

Of volg onderstaand stappenplan.

MATERIALEN DIE JE NODIG HEBT VOOR DIT PROJECT

-Materialen om een betonmix te maken (of om het makkelijk te maken, koop je gewoon een bereide betonmix; het bespaart veel tijd en moeite)

-Oude emmer

-Oude plantenhouder als basis om straks de nieuwe vorm in te leggen

-stevige stof (stuk leder of dergelijke, die het gewicht van de betonmix kan dragen en die niet kleeft aan het beton)

-Schaar

-Handschoenen

AAN DE SLAG- STAPPENPLAN

STAP 1 DE STOF UITZOEKEN EN KNIPPEN

Zoek dus een stof uit die stevig genoeg is en watervast (zoals een stuk leder of kunstleder). Dit zorgt ervoor dat de vorm niet zal uitzakken en er mooiere lijnen ontstaan.

Knip de vorm groot genoeg; hier werd een ronde vorm gekozen en knip aan de vier uiteinden, lipjes; deze dienen om later de vorm makkelijk uit de pot te halen.

STAP 2 DE MIX MAKEN

Als je een betonmix koopt, zorg er dan voor dat deze stevig genoeg is, maar toch nog flexibel.

Als je hem zelf maakt, volg je de instructies op de verpakking; maak de mix in een oude emmer en gebruik een mixer om het geheel goed te mengen. Zorg ervoor dat de mix goed open smeert op de stof.

STAP 3 DE BETONMIX AANBRENGEN

Leg de stof met de gladde, mooie kant naar boven en giet er langzaam de betonmix overheen. Hier is de betonmix vrij stevig (afhankelijk van de dikte die je wilt maken), maar hij kan ook vloeibaarder zijn, alleen heb je dan een vorm nodig die ervoor zorgt dat de mix niet over de stof heen vloeit.

Verdeel de betonmix over de stof; als je vindt dat de mix te stevig is, kan je nog steeds een beetje water toevoegen. Laat ongeveer een vijftal centimeter stof over aan de randen.

STAP 4 DE VORM IN DE POT LEGGEN

Plaats nu met een aantal mensen de vorm met de betonmix in de pot die je als basis gebruikt. Je zal zien, dat het beton de neiging heeft tot scheuren, maar dat is geen probleem. Leg de vorm eerst in de pot en ga dan de scheuren terug herstellen. Je ziet al mooi de vorm ontstaan nu.

Laat het beton even uitharden en herhaal dan de herstelwerken van de scheurtjes.

STAP 5 HET DROGINGSPROCES

Een je tevreden bent met de vorm, laat je de betonmix helemaal uitharden. Dit is een traag proces dat toch wel een dag duurt. Leg een plastic over de pot heen, om de vochtigheidsgraad te behouden (je kan ook af en toe bevochtigen met een beetje water in spray) en laat het een dag en nacht eventueel drogen.

STAP 6 ONTVORMEN

Na de droging, haal je voorzichtig de vorm uit de pot. Het beton zal nu ook het patroon van de stof hebben overgenomen.

Je kan de plantenhouder nu nog verder laten drogen aan de lucht en later kan je hem ook een kleurtje geven, als je wilt en een beschermlaag voor buiten.

KLAAR!!

Bron: https://www.youtube.com/watch?v=nVSgEWy4VeI

Opmerking plaatsen

Close