De herfst dringt steeds meer door in onze leefomgeving en ook in huis ademt het herfstthema. Ook in de badkamer of gastentoilet, is het leuk om een aangepaste herfstdecoratie te plaatsen. Daarom vonden we voor jullie, deze leuke badzeepjes , gedecoreerd met herfstblad. Dit subtiele detail, geeft onmiddellijk een heel andere sfeer aan je bad- of toiletruimte.

Wat heb je allemaal nodig om deze zeep te maken?

-Een basiszeep (hier werd havermoutzeep gebruikt; ze werkt ontstekingsremmend en bevat antioxidanten, voor een voedende zeep; ideaal in het najaar)

-Een olie met kruidenmengeling naar keuze

-Metalen bladvormpjes

-Voedselkleuring en een tandenborstel

-Een glazen of keramieken bowl om de ingrediënten te mengen (maatbeker)

-Een zeepvorm

Werkwijze:

*Hak je blok basiszeep in kleine vierkante kubusjes.

*Smelt de blokjes langzaam (au bain-marie of op een lage temperatuur in de microgolfoven) Let wel, als je de microgolfoven gebruikt, smelt de blokjes dan geleidelijk aan in tijdsblokken van 10 tot 30 seconden, tot de zeep een vloeibare vorm heeft. (en let op dat er geen hete zeep op je huid terecht komt)

*Wanneer de zeep vloeibaar is, maar nog niet kookt, voeg je de kruidenmengeling-olie toe; voor een 20 tal stukjes zeep, voeg je ongeveer 20 tot 30 druppels kruidenmelange toe, maar je kan hier zelf toevoegen naar wens.

Als de zeep begint af te koelen, kan ze een laagje vormen; neem dan een tandenstoker en roer nog even door de vloeibare zeep, om de olie goed te vermengen en het laagje te verwijderen.

*Giet de gesmolten zeep in de zeepvormen (het is daarom handig om bijvoorbeeld een maatbeker te gebruiken als mengkom; die heeft een handig gietmondje, waardoor je geen zeep kan morsen).

*Laat de zeep nu uitharden, maar nog niet helemaal, want je moet nog je decoratie aanbrengen. De zeep moet hard genoeg zijn, om uit de vorm te halen, maar nog zacht genoeg om je blad detail aan te brengen. (misschien gebruik je best een test exemplaar, om te testen wanneer de zeep perfect is om uit de vormen te halen)

*Leg het bladvormpje bovenop de zeep en druk het voorzichtig in de zeep, om de afdruk van het blad te maken. Haal de vorm er weer uit en laat de zeep verder hard worden.

*Nu de zeep volledig hard geworden is, ga je de kleur toevoegen. Gebruik hiervoor voedselkleuring-gel, die is makkelijker aan te brengen dan de vloeibare substanties en het geeft een mooie, sterke kleur. Meng oranje, rood en geeltinten, om een heerlijke herfstmix te krijgen, of gebruik een bruin of koper accent.

*Om foutjes bij te werken, zet je de metalen vorm terug in de zeep, ga je met een natte vinger even rond de omtrek om de oneffen kantjes bij te werken.

*Laat drogen et voilà, herfstzeepjes!!

Bron: http://blog.consumercrafts.com/seasonal/fall/fall-homemade-soap/

Opmerking plaatsen