Op de feestelijk gedekte kersttafel horen als afwerking ook leuke kerstmenukaarten.

Veel kaarten kan je via het internet opstellen en uitprinten, maar wij houden van de traditionele manier om ze helemaal zelf te maken.

Het volgende projectje kan je samen met de kinderen maken; het vraagt niet zoveel werk, maar is superleuk om te presenteren aan je gasten. Geef de kaarten nadien ook mee, als blijvende herinnering aan een geslaagde avond.

*De kerstboom-menukaarten

Deze kerstboompjes kan je ook gewoon als decoratie gebruiken, maar het wordt zoveel leuker als je het kerstmenu eraan toevoegt. Schrijf het menu op een blanco blad en schuif het in de kerstboom. Je gasten kunnen zich op die manier laten verrassen.

Je kan de kerstboompjes ook gebruiken als servethouder bijvoorbeeld.

kerstboomvouw

Wat heb je allemaal nodig om dit projectje te maken?

  • Stevig hobby papier/dun karton in een groene print of in diverse kleuren naar wens
  • Passer of ronde vormen Tekenpotlood of tekenpen
  • Schaar
  • Lijm
  • Versiermaterialen.

Werkwijze:

Maak in verschillende groottes, een vijftal cirkels. Teken ze af op het papier met de passer en gebruik hiervoor ronde deksels van potten in diverse afmetingen. Zo kan je bijvoorbeeld cirkels tekenen van 10, 8, 6, 4 en 2 centimeter (of aangepast aan de grootte van de kerstboompjes die je wilt maken.) Knip de cirkels uit.

Je kan alles in één kleur maken, of afwisselen met de kleuren die je gekozen hebt. Als je aan de voor- en achterkant een andere kleur wilt, moet je eerst twee contrasterende kleuren cirkels op elkaar kleven, vooraleer je aan de opbouw begint.

Voor de opbouw van de kerstboom, vouw je de cirkels op de volgende manier (zie ook foto):

-Vouw de cirkel dubbel en vervolgens weer open, (Foto A) bepaal langs deze vouwlijn het midden (dit is het middelpunt van de cirkel).

-Vouw nu de onderkant van de cirkel naar het midden toe. (Foto B)

-Vervolgens vouw je de rechter zijkant (Foto C) en daarna de tweede zijkant.

Op deze manier ontstaat er een driehoek (Foto D).

-Als je alle cirkels hebt gevouwen, heb je 5 driehoeken die je nu gebruikt om de kerstboom op te bouwen.

-Begin met de grootste vorm als basis. Schuif nu telkens de kleinere vorm over de grotere vorm en kleef de vormen achteraan vast aan elkaar voor de zekerheid.

-Als je kerstboompje in mekaar zit, vouw je van de grootste vorm onderaan een flapje om; op die manier kan je kerstboomkaart blijven rechtstaan.

Versier de kerstboomkaart naar wens met glitter, nepsneeuw, steentjes enzovoort…

Als afwerking kan je nu het menu onderin de kerstboom schuiven, of de servet (als je de boom als servethouder gebruikt) en op elk bord een kerstboompje zetten.

Je kan je menukaarten ook personaliseren, door op elk boompje de naam van de gast te schrijven, plakken enzovoort…

Als je kerstboompje minder goed rechtop blijft staan, kan je de basis ook op een stevig stuk karton op een stukje hout kleven, voor een betere stabiliteit of je vouwt geen voetje aan de basis en legt de kerstboompjes op of naast het bord.

Met dank aan de makers van dit originele ideetje:

http://www.knutselidee.nl/kerst/kerstboomvouw.htm

Opmerking plaatsen