De herfst is nu volop in het land en de bladeren laten met zijn allen los van de bomen; vaak lijkt het wel blaadjes te regenen. Ideaal dus om nog een creatief werkje te maken met bladeren.In het volgende projectje werden herfstbladeren gebruikt als basis voor originele theelichthouders.

Wat heb je allemaal nodig voor dit project?

-Knutsel klei die gewoon luchtdrogend is

-Een (klei)mes of gewoon een stevig hobbymes

-Een deegrol

-Een kleiner kommetje om je blad vorm te geven

-Verf in gelijk welke kleur die je wenst (best een kleurtje dat herfstgebonden is; hier werd koper, goud en roest-roodbruin gebruikt)

-Gevallen bladeren in diverse maten en vormen.

theelichto

Werkwijze:

*Rol de klei uit; zorg ervoor dat je de klei niet te dun uitrolt, want straks moet je nog verder uitrollen, waardoor de kans erin zit dat de klei gaat scheuren. Rol het uit tot een paar centimeter dik.

Rol een vorm uit die groter is dan het blad dat je zal gebruiken en rol op een vlakke ondergrond. (de klei mag geen andere patronen oppikken) ; als je geen deegroller hebt, kan je voor dit werkje ook een wijnfles gebruiken.

*Probeer bladeren te nemen die nog niet volledig gedroogd zijn en leg ze op een stuk klei; probeer ze zoveel mogelijk uit te effenen; duw de bladeren voorzichtig in de klei, tot de hoekjes toe, om ervoor te zorgen dat je mooie print krijgt in de klei. Als de bladeren mooi vlak liggen, rol je er zachtjes overheen met de roller.

*Pel je bladeren (of blad als je maar 1 theelichthouder maakt) voorzichtig van de klei. Nu kan je de vorm uitsnijden. Snij mooi langs de contouren van de bladvorm, haal de vorm uit het geheel. Je kan nadien zelf nog verbeteringen of details aanbrengen in de vorm van het blad.

*Plaats nu je bladvorm(en) voorzichtig in een kommetje; dit zal aan je kleiblad een ronde vorm geven, nodig om een theelichthouder te maken.

*Laat nu de vorm(en) drogen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de klei. Laat voor de zekerheid toch een nachtje drogen, om er zeker van te zijn dat de klei mooi uitgehard is. Een paar dagen mag ook als je zoveel geduld hebt.

*Nu je blad(eren) volledig gedroogd zijn (dat voel je doordat ze niet meer buigbaar zijn), kan je ze gaan schilderen.

Hier werd eerst een basislaag in koper gelegd voor enkele en een gouden laagje voor nog andere. Met de roest roodbruine kleur kan je gaan experimenteren om je bladeren een echt herfsttintje te geven; gebruik hier je fantasie en creativiteit. Ga met je verf diep tot in de nerven, om het patroon mooi te laten uitkomen.

Als afwerking kan je nog wel een beschermend vernislaagje leggen, indien gewenst.

*Laat je geschilderde kleibladeren goed drogen voor gebruik.

Geef je theelichthoudertjes een mooi plaatsje in huis en geniet van het herfstgevoel.

Je kan de houdertjes ook gewoon gebruiken als decoratieobject of mini zeephoudertjes enzovoort.. op die manier kan je overal de herfstsfeer in huis brengen.

Bron: http://yellowfeatherblog.com/diy-autumn-leaf-tea-light-holder-tutorial/

Opmerking plaatsen