Wil je dit jaar graag een aparte kerstversiering, maar heb je geen zin om je maandbudget eraan uit te geven? Dan zijn er heel wat mogelijkheden om van bestaande materialen, nieuwe en moderne decoratie te maken.

In het volgende voorbeeld werden houten wasknijpers gebruikt om kerststerren te knutselen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn oude houten wasknijpers (of je koopt gewoon een pakje nieuwe voor een paar euro).

Het is een leuke bezigheid om samen met de kinderen te doen op een druilerige zaterdagmiddag.

Wat heb je allemaal nodig voor dit project?

Voor deze kerststerren heb je het volgende materiaal nodig:

  • Wasknijpers (hout)
  • Knutsellijm
  • Verf (in dit geval wit)
  • Verfborstel
  • Glitter
  • Touw in een kleur naar wens
  • Schaar

Aan het werk:

*Start met de houten wasknijpers. Om 1 kerstster te maken, heb je acht wasknijpers nodig.

Het eerste wat je doet, is de metalen clips die de knijpers samenhouden, verwijderen.

*Leg nu de platte kanten van de wasknijpers tegen elkaar aan en lijm ze vast met knutsellijm of gebruik een lijmpistool. Duw goed aan en verwijder eventuele lijm die ertussenuit komt.

*Verlijm zo de acht wasknijpers en laat het geheel goed drogen vooraleer je verder gaat.

*Als de wasknijpers gedroogd zijn, leg je ze samen in kerststervorm. Dat doe je door de onderkanten tegen elkaar aan te leggen, zodat ze een ster vormen (zie foto).

*Lijm nu ook de onderkanten vast aan mekaar op dezelfde manier als boven. Verwijder opnieuw overtollige lijm, dat oogt mooier. Laat alles goed drogen.

*Voor de afwerking neem je de witte verf (wil je bijvoorbeeld liever gouden of zilveren sterren, dan kan dit ook uiteraard). Leg de sterren op een stuk krantenpapier en schilder eerst de bovenkanten en de zijkanten van de sterren.

*Als je dat graag wenst, kan je er nog wat glitters overheen strooien. (optioneel) Laat goed drogen vooraleer verder te gaan.

*Als alles droog is, draai je de sterren om en herhaal je deze handelingen voor de achterkant van de sterren, met of zonder glitter. Laat drogen.

*Om de kerststerren op te hangen in de boom of als solitaire decoratie, neem je een stuk touw en vlecht je dit doorheen een opening in de wasknijpers. Maak een lus en hang ze op als decoratie in de kerstboom, of maak er een leuke decoratie van om aan een kroonluchter te hangen, of hang ze buiten op het overdekte terras.

Wil je ze echt buiten in weer en wind hangen, dan moet je verf voor buiten gebruiken en geef je de sterren op het eind best een vernislaagje om ze te beschermen.

Wil je de sterren een 3D kantje geven? Maak dan nog een extra laagje bovenop de eerste ster en je krijgt een heel aparte en mooie 3D kerstdecoratie. (zie foto)

Met dank aan de makers van dit project

Wil je meer projecten ontdekken?

http://woonmooi.be/interieur/diy-kerststerren-maken-wasknijpers/

Opmerking plaatsen