De meesten onder ons, hebben reeds alternatieve methodes ontdekt om muziek op te slaan, al blijft de nostalgie van een echte cd niet te versmaden. Persoonlijk hou ik nog wel van het rond snuisteren in mijn oude cd’s  om dan enkele oude pareltjes terug te vinden.

Ben jij ook iemand die nog heel wat oude cd’s liggen heeft en wil je ze graag een nieuwe bestemming geven? Dan kan je heel wat leuke dingen doen met deze glinsterende schijfjes. Zo kan je ze aanwenden om bloempotten op te smukken en allerlei decoratieve elementen toe te voegen. Daarnaast wordt ook in de tuin vaak gebruik gemaakt van oude cd’s, onder andere voor het mozaïeken van tafeltjes, stoelzittingen enzovoort.

Vandaag vonden we voor jullie een manier om oude cd’s te hergebruiken en om te vormen tot een een origineel huisnummer.

In het voorbeeld werd als ondergrond een houten plaatje gebruikt, maar als het huisnummer onbeschermd komt te hangen in weer en wind, moet je er rekening mee houden, dat je ofwel een houtsoort neemt voor buiten, ofwel een ondergrond in steen of een materiaal dat bestand is tegen diverse weersomstandigheden. Werk je project dan ook steeds af met een weerbestendige bescherming.

Wat heb je allemaal nodig voor dit knutselproject?

-Doordrukpapier (in de hobbywinkel)
-Een ondergrond in hout of steen (beton kan ook; in elk geval een materiaal dat makkelijk hecht)
-Uiteraard, oude cd of dvd schijfjes (hier werden er gebruikt met een zwarte ondergrond, om een egale kleur te verkrijgen, maar dat is optioneel)
-Hobbylijm
-Textielverf in zwart metallic en zilver of kristalkleurig
-Je huisnummer dat je hebt afgeprint op een blad, in de grootte die je wenst.
-Een pen of potlood
-Een stukje schilderstape
-Verfborstels
-Boormachine met fijne boortjes
-Pincet
-Stevige schaar of speciaal mozaïektangetje
-Werkvlak

Werkwijze:

Vooraleer je begint, gebruik steeds bescherming voor de ogen als je hiermee aan de slag gaat, want bij het knippen kunnen kleine stukjes opspringen en in de ogen terecht komen. Wees steeds voorzichtig.

*De achtergrond is zwart. Schilder dus eerst een deel cd’s in het zwart met de metallic verf en laat drogen.
Ondertussen kan je ook de cd’s voor de cijfers schilderen in de kristalkleurige verf.

Aan de slag:

*Print eerst je huisnummer uit op een papier (zorg ervoor dat je een 3D print hebt, die je kan opvullen).

*Knip het nummer uit.

*Leg een stuk doordrukpapier op de basis in hout, steen of composiet en leg daatbovenop het papier met je cijfer. Zet het vast met een stukje schilderstape.

*Ga met de pen of het potlood over de contouren van het cijfer, tot het mooi is doorgedrukt. Controleer of het cijfer helemaal op de basis is gedrukt.

*Knip de cd’s in kleine stukjes. Dat mogen allemaal verschillende groottes zijn (denk aan de bescherming).

*Werk in kleinere compartimenten, waarin je kleine stukjes cd kleeft en begin met de zwarte achtergrond; de nummers zelf komen laatst aan de beurt.
Laat een kleine spatie tussen elk stukje.

*Nadat je de achtergrond in het zwart hebt afgewerkt (uiteraard kan je als achtergrond ook een andere kleur nemen), vul je de binnenzijde van het cijfer op met de lichtere felgekleurde stukjes cd.

*Laat het geheel goed drogen.

*Gebruik nu de textieverf om de spaties tussen de stukjes op te vullen. Zwarte verf voor de achtergrond en de kristalkleurige verf voor de cijfers.Je mag de verf royaal aanbrengen, dat geeft een mooi effect.

*Met gewone zwarte verf (voor buiten) kan je nu de zijkant van de basis verven, indien nodig. Laat alles mooi drogen.

*Als laatste maak je in het midden achteraan boven een teken, waar de opening komt voor het bevestigingspunt.

*Boor voorzichtig en met een fijn boortje een gaatje (doe dit eventueel boven een dikke krant) en je projectje is klaar om op te hangen!

Bron: www.makeiteasycrafts.com/2012/08/recycled-cd-mosaic-houseapartment.html

Comments are closed.