Om zelf nieuwe planten te kweken, kan je gebruik maken van zaadjes. In een vorig artikel zag je hoe je nieuwe zaadjes moet verzorgen om ze een goede start te geven. Zonlicht en de juiste temperatuur zijn daar cruciaal voor. Je moet dus als het ware de condities van een serre voorzien, om de zaden te laten ontkiemen. Dit klinkt wellicht als een serieuze opdracht voor een kleine hobby tuinier, maar je kan door het gebruik van heel simpele dingen, een perfecte mini serre creëren voor je zaadjes.

In het voorbeeld werden oude plastic flessen gebruikt. Makkelijk en low maintenance; ideaal voor de hardwerkende tuinier, die toch graag zijn eigen plantjes kweekt.

MATERIALEN DIE JE NODIG HEBT OM JE SERRE TE MAKEN

-plastic flessen

-zaadmix

-een schaal waarin de flessen kunnen staan

AAN DE SLAG

Hoe je precies de mini serres samenstelt, kan verschillen.

Je kan ofwel een fles tot over de helft doorknippen, de zaadmix in het onderste deel gieten en daarin je zaadjes planten. De zon moet dan het werk doen en je zaadjes ontkiemen. Zet je zaadbakje op een zonnige plaats. Op die manier heb je een open serre gemaakt.

Voorzie wel twee kleine openingen, een tweetal centimeter boven de bodem, om het teveel aan vocht te draineren.

SERRE MET TOP

Een andere manier om een dichte serre te maken, waarin zaadjes naar hartenlust zullen kiemen en groeien.

Neem een fles van 1,5 liter. Knip ze halfweg door in de breedte, maar laat ongeveer drie tot vijf  centimeter plastic vastzitten. Op die manier, kan je de fles openen om de zaadjes te planten en daarna weer sluiten om het serre effect te creëren. Voorzie ook hier twee draineer gaatjes iets boven de bodem.

Wanneer de fles gesloten is, blijft ook de draaidop van de fles dicht. Op die manier ontstaat ook hier een microklimaat dat ideaal is om de zaadjes te ontkiemen en kleine plantjes te laten groeien. Vormt er zich teveel condensatie in de fles, dan kan je die simpel laten ontsnappen door de draaidop even open te draaien. Op die manier kan je de luchtvochtigheid steeds controleren.

Op deze makkelijke manier kan je plantjes laten groeien tot ze buiten in de koude kas kunnen of in de tuin.

DE VOORDELEN VAN DEZE TECHNIEK

In de flessen heb je bijna geen water nodig, omdat ze via de condensatie in hun eigen water voorzien.

De temperaturen kunnen in de fles behoorlijk oplopen, wat goed is voor de groei en de temperatuur blijft ook vrij constant rond de zaadjes.

Omdat de fles helemaal doorzichtig is, is er altijd voldoende licht aanwezig.

De fles zorgt ook voor een betere bescherming tegen insecten.

De zaadjes zullen beter en sneller groeien.

De serretjes nemen weinig tot geen plaats in.

Bron:

https://containergardening.wordpress.com/2011/11/30/recycle-a-plastic-bottle-into-a-very-simple-mini-greenhouse-for-seedling-growth-willem-van-cotthem-tine-dau/

Opmerking plaatsen