Het is wellicht een beetje old school en ze worden misschien niet meer zoveel gebruikt, maar onderzetters om potten en pannen op te zetten, is zeker iets wat onze oudere generatie vaak gebruikte en nog steeds gebruikt.

Daarom vonden we dit projectje best wel leuk en het is een nuttige manier om oude materialen te verwerken tot nieuwe en trendy onderzetters.

In het voorbeeld werden oude vloertegels bewerkt, om originele onderzetters te creëren.

WELKE MATERIALEN HEB JE NODIG VOOR DIT PROJECT?

-Resten van oude keramische tegels

-Acrylverf en verfborstels voor alle materialen (die is een beetje dikker en vloeiender in afwerking en geeft het beste resultaat bij het bakken)

-Bescherming en onderlegger/karton om palet te maken/oude krant/keukenrolpapier/sjablonen

AAN HET WERK- STAPPENPLAN

STAP 1 DE TEGELS REINIGEN

Zorg ervoor dat je de tegels (die je misschien vanonder het stof haalde) goed proper maakt en ontvet. Gewoon zeep en water is voldoende. Laat de tegels een tiental minuten drogen vooraleer je begint. Leg ondertussen een krant open, leg je palet klaar (die kan je maken uit een stuk karton), voorzie water en keukenrolpapier en ga op zoek naar een mooi sjabloon voor je tegels, als je zelf geen schilderwonder bent (dit vindt je beslist op het net)

 

STAP 2 TEGELS SCHILDEREN

Zoals gezegd, kan je tijdens deze stap kiezen om met de vrije hand te schilderen, maar je kan ook sjablonen gebruiken (of zelf sjablonen maken); als je zelf sjablonen maakt, duurt het iets langer, maar je hebt dan wel precies wat je wou.

Schilder je kunstwerkjes op de tegels; dit is voor velen een ontspannend werk, dus trek voldoende tijd uit om dit te doen. Laat je fantasie de vrije loop en bouw je tekening langzaam op, tot ze helemaal naar jouw wens is.

 

STAP 3 DE TEGELS BAKKEN

Natuurlijk zijn de tegels zelf al gebakken, maar deze manier van bakken gebeurt in een koude oven. (nooit op voorhand voorverwarmen). Leg je tegels in de koude oven en zet de temperatuur op 180°C.

Op die manier wordt de verf mooi egaal gebakken en vermijdt je barsten.

Als de oven op temperatuur is, zet je de timer op 30 minuten en laat je je tegels lekker bakken.

Laat de tegels ook gewoon afkoelen in de oven en doe de afwerking de dag erna.

 

STAP 4 AFWERKING

Wanneer de tegels helemaal afgekoeld zijn en een nachtje hebben gestaan, kan je aan de onderzijde in elke hoek een schuimrubber bescherming kleven (te vinden in de doe het zelf handel) die de tegels een beetje van de tafel verhogen.

 

KLAAR!

Als je wilt, kan je de kleuren en decoratie op de tegels laten matchen met je servies, of met andere details en kleuren in de keuken; op die manier wordt het één mooi geheel.

Bron: https://homemadeadventure.wordpress.com/2014/04/29/trivets-from-old-tiles/

Opmerking plaatsen