In ons thema recycleren kijken we elke week wat we met oude, gebruikte materialen kunnen doen om ze nieuw leven in te blazen.

Deze keer viel ons oog op deze handige opbergkast voor de TV.

Vaak is het televisietoestel een doorn in het oog voor vele mensen omdat het geen echte meerwaarde biedt aan een mooi samengesteld interieur. Meer nog, het toestel steekt er dikwijls met kop en schouders bovenuit wat styling betreft en vooral in bepaalde interieurs (zoals bv. het landelijke interieur) kan dit veel afdoen aan het karakter van de omgeving.

Daar kan het volgende projectje echter positief toe bijdragen. Je schaft je een paar oude raamluiken aan en dat wordt je basis voor een praktisch TV-meubel.

Wat heb je nodig?

-oude luiken

-scharnieren

-hout om een frame te maken (dikte balken zie diepte tv-toestel)

-schroeven

-verf

-ophangsysteem tv

-eventueel kabelgoot

-magneetsluiting

-boormachine

-bevestigingshoeken

Werkwijze:

*Slijp eventueel eerst de originele hendeltjes van de luiken (waarmee je de losse plankjes mee kan openen of sluiten) eraf, anders kan dit het scherm raken.

*Verf de luiken op voorhand als je dat wenst en in het geval ze niet bij de kleurstijl van de woonkamer passen. Als je het oude effect wilt behouden kan je hiervoor krijtverf gebruiken, dat geeft een ietwat verweerde look, die heel mooi past in een landelijk kader.

*Maak vervolgens een omlijsting, zaag deze op de juiste diepte zodat de tv en de beugel waaraan deze hangt er goed achter passen. Maak links of rechts onderin een uitsparing voor de snoeren, afhankelijk van de plek van je stopcontacten. Hier werd gekozen, om de omlijsting te maken van gebruikt steigerhout.

*Indien er geen scharnieren meer (of slechts halve scharnieren) aan de luiken zitten, bevestig je deze eerst, zodat de luiken eraan gehangen kunnen worden.

*Daarna geef je de omlijsting gewoon met krijtverf dezelfde kleur als de luiken om het tot één geheel te maken.

*Als dit klaar is, hang je eerst het hangsysteem voor de tv op, en daarna de tv zelf.

*Vervolgens hang je de omlijsting van de luiken eroverheen (zorg dat je alle snoeren bij elkaar hebt in de uitsparing). Gebruik hiervoor bevestigings-“hoekjes” in elke hoek van de omlijsting. Deze zie je niet aan de buitenkant. Hou er wel rekening mee dat je daarmee 8 gaten in de muur hebt, dus kies je plek zorgvuldig.

*Als dit hangt kun je de luiken aan de omlijsting hangen en je landelijke TV-kast is klaar!

*Om het geheel helemaal af te werken, kan je je snoeren wegwerken met een “kabelgoot”, zo valt het bijna niet op, dat er achter de luiken iets gaande is.

*Gebruik een magneetsluiting om ervoor te zorgen dat de luiken goed sluiten.

Bron: http://www.echtmama.nl/diy-met-luikjes-voor-je-tv/

Comments are closed.