Iedereen heeft thuis wellicht nog oude landkaarten liggen of city maps. Voor je laatste vakantie heb je er nieuwe aangeschaft, dus zijn de oude niet meer nuttig.

Fout. Je kunt zeker nog leuke dingen doen met de oude kaarten. Zo kan je ze bijvoorbeeld gebruiken om je fotoalbum te bekleden, maar je kunt er ook gewoon een nuttig souvenir uit maken.

In het volgende projectje werden oude landkaarten gebruikt om onderleggers voor glazen te maken; origineel en je hebt er meteen een leuke vakantieherinnering bij.

WAT HEB JE NODIG VOOR DIT PROJECT?

-laminaat resten (kan je even navragen in doe het zelf zaken of vloerhandels)

-een landkaart

-lijmspray

-mod podge lijm

-doorzichtige acryl dichting

-vilt (stof)

-zaag, potlood, schaar, verfborstel, schuurpapier

 

STAPPENPLAN

STAP 1 DE KAART GLAD MAKEN

Probeer eerst de landkaart zo effen mogelijk te krijgen. Leg ze een tijd tussen boeken bijvoorbeeld of strijk erover met een doek eroverheen; dit helpt om te vermijden dat de kaart scheurt op de oneffenheden.

STAP 2 DE BASIS

Neem de resten laminaat; teken een vierkant uit op het laminaat en zaag dit uit. Maak op dezelfde manier ook de andere onderleggers.

Schuur de randen op met schuurpapier.

STAP 3 DE KAART UITTEKENEN

Kies een favoriet stuk op de landkaart (kunnen plaatsen zijn waar je geweest bent, of leuke herinneringen aan had).

Leg een vierkant op dit deel van de kaart en teken rond de vorm.

Knip de vorm uit, maar doe dit een tweetal centimeter aan alle zijden extra; de potloodlijnen gom je nadien gewoon weer uit. Doe dit voor alle onderleggers.

STAP 4 DE ONDERLEGGERS BEKLEDEN

Breng een laagje lijmspray aan over het laminaat vierkant (op een werkvlak bv. een stuk karton).

Leg het deel van de kaart eroverheen en strijk goed uit.

Vouw de hoeken aan de achterzijde in, zoals je een geschenk zou inpakken. Op elke vouw doe je mod podge om vast te hechten.

Verf een laag mod podge over beide zijden en hoeken van de onderlegger. Laat voldoende tijd om te drogen. Verf dan nog een laag over de bovenzijde en zijkanten en tenslotte nog een derde laag. Laat dan het geheel helemaal opdrogen.

STAP 5 AFWERKING

Om de onderleggers krasvast te maken, spray je met acryl dichting de bovenzijde en zijkanten van elke onderlegger. Leg ze op een stuk karton om te drogen. Herhaal deze stap nog tweemaal.

Om de onderzijde te beschermen, knip je voor elke onderlegger een stuk vilt uit, dat je op de achterzijde kleeft. Op die manier is het veilig om ze te gebruiken op je delicate meubelstukken.

Klaar!

Geniet nu elke dag opnieuw van je vakantie.

Bron: https://trishsutton.com/diy-map-coasters/

Opmerking plaatsen