Met de prachtige zomer die we gehad hebben, zijn zowel planten, bloemen als kruiden goed opgeschoten. Wellicht heb je momenteel meer kruiden dan je aankunt en dan is het een goed idee om ze te drogen, om ze te gebruiken in de winterperiode.

Het natuurlijk drogen van tuinkruiden is een makkelijke en minst dure manier om verse kruiden te drogen. Daarnaast is het de beste manier om alle essentiële oliën te bewaren, zodat de kruiden hun volle smaak bewaren.

Het aan de lucht drogen werkt best voor kruiden die geen hoge vochtigheidsgraad hebben, zoals laurier, dille, marjolein, oregano, rozemarijn, bonenkruid en tijm.

 

DE SMAAK BEWAREN

Om de natuurlijke smaak van de kruiden te bewaren, moet je ze aan de lucht drogen, of een voedsel droger gebruiken. In het laatste geval, mag je ook een microgolfoven of gewone oven gebruiken die je op de laagste stand zet, maar houd er dan rekening mee, dat je kruiden deels gekookt worden, waardoor de essentiële oliën en daardoor ook de smaak afnemen.

KRUIDEN MET HOGE VOCHTIGHEIDSGRAAD

Wanneer je kruiden met een hoge vochtigheidsgraad wilt drogen of met sappige bladeren, zoals onder andere basilicum, munt, dragon en bieslook, kan je ervoor kiezen om een voedseldroger te gebruiken, maar voor het beste behoud van de smaak, kan je ze beter invriezen. Dit werkje is makkelijker en sneller dan drogen.

 

JE KRUIDEN PLUKKEN VOOR HET DROGEN

Om de beste smaak te hebben, is het aangeraden om de kruiden te plukken voor ze bloemen dragen. In de late zomermaanden kunnen veel kruiden beginnen bloeien omdat de temperaturen zakken. Daarom is het goed om ze nu te plukken.

Knip de takken in de late voormiddag, wanneer de dauw weg is, maar voor de kruiden in de namiddagzon komen.

Knip niet meer dan één derde van de takken van de plant tegelijkertijd en neem de gezondste takken om te drogen.

 

DE KRUIDEN SCHOONMAKEN

Verwijder droge en dode bladeren; het heeft geen nut om die nog te drogen, want hun smaak is reeds weg.

Schud zachtjes met het kruid, om eventuele insecten te verwijderen en resterende aarde. Als er nog aarde overblijft, was die dan zachtjes af en dep het kruid droog met keukenpapier. Laat het kruid dan eerst droog worden, door het ergens te hangen of neer te leggen, waar er voldoende luchtcirculatie is. Zoniet zullen deze kruiden rotten.

 

DE KRUIDEN BUNDELEN

Verwijder de onderste blaadjes aan de stengel; die kan je gewoon vers gebruiken.

Bundel vier tot zes stengels kruiden en bindt ze samen met een natuurlijk touw of een rubberen elastiek.

De bundels zullen na verloop van tijd krimpen, dus check regelmatig of er geen stengels tussenuit gevallen zijn.

Wanneer je kruiden met hoge vochtigheidsgraad droogt, maak dan je bundels kleiner, zodat er meer luchtcirculatie is en ze niet kunnen rotten.

Neem nu een papieren zak en schrijf er de naam op van het kruid dat je droogt. Plaats de kruidenbundel omgekeerd in de zak. Knoop de uiteinden van de zak samen met de bundel vast en sluit goed af. Zorg er wel voor dat je zak groot genoeg is, zodat de kruiden voldoende ruimte hebben.

Hang de zak nu omgekeerd in een droge en warme ruimte.

CONTROLEER DE KRUIDEN

Na een tweetal weken, controleer je de kruiden, om het droogproces te volgen. Doe dit wekelijks tot je kruiden helemaal droog zijn en klaar om op te bergen.

 

DE KRUIDEN OPBERGEN

Gedroogde kruiden kun je best in luchtdichte potten bewaren. Voorraadbokalen werken perfect of plastic zakken die je kunt dichtritsen.

  • Label je potten of zakken.
  • Laat gedroogde bladeren heel om de smaak te bewaren, tot je ze gebruikt.
  • Verwijder alle bladeren die de minste tekenen van schimmel vertonen.
  • Plaats de containers in een koele, droge plaats, weg van zonlicht.
  • Gebruik de kruiden best binnen het jaar; wanneer kruiden hun natuurlijke kleur verliezen, verliezen ze meestal ook hun smaak.
  • In tegenstelling tot verse kruiden, gebruik je maar een theelepeltje gedroogde kruiden, tegenover een eetlepel verse kruiden.

Bron: https://www.thespruce.com/how-to-dry-and-store-herbs-1403397

Opmerking plaatsen