Elke week zoeken we voor jullie leuke creatieve bloemstukken die het seizoen weerspiegelen.

Deze week vonden we een bloemstuk met een specifieke opmaakstijl, namelijk, de Barok.

De barok is bij het grote publiek beter gekend als een vrij bombastische bouwstijl die in de 17 de eeuw ontstond in Italië en zich kenmerkte door overdadige vormen en gevoelsbeleving in de architectuur, tuinarchitectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst, literatuur en muziek, waarbij drama centraal stond. Rijk en weelderig zijn twee benamingen die de barok symboliseren.

De naam barokstijl wordt in het bloemschikken vaak gebruikt wanneer verschillende ronde materialen samen in één stuk verwerkt worden.

Echte barokstukken zijn dan ook te herkennen aan hun weelderige overvloed aan kleurige bloemen en vruchten; het zijn vaak zware peervormig opgestoken boeketten.

Wat hebben we allemaal nodig om een barok bloemstuk te maken?

Plantaardig:

  • salalblad
  • rozen
  • sedum
  • hortensia
  • siervruchten

Niet plantaardig:

  • schaal of vaas
  • steekschuim
  • satéprikkers
  • sierdraad
  • sisal
  • allessnijder

Werkwijze voor het maken van dit barok bloemstuk:

*Snij het steekschuim op de juiste maat voor de schaal of vaas en laat het langzaam zichzelf volzuigen met water (niet onderduwen!)

*Schik het steekschuim op de schaal of vaas en steek de bovenste stukken goed vast met de satéprikkers.

*Maak de plantaardige materialen klaar:

Verwijder het teveel aan bladeren, snij alles mooi schuin aan en op maat en zet de hortensi’s, de sedum en de siervruchten op draad en voorzie ze van een (saté)prikker met het salalblad.

Start door eerst en vooral de basis te maken, door de vorm uit te zetten op die manier, dat je een biedermeiervorm krijgt (zie foto en vorige artikels HTB).

Vul daarna het geheel op met het blad en bepaal bovenaan het middelpunt door er een tros hortensia te steken.

*Verdeel nu de hortensia en de sedum over het stuk in die mate dat het grootste deel van het salalblad verdwenen is.

*Verdeel de rozen en siervruchten over het bloemstuk.

*Werk (eventueel) verder af met enkele toefjes sisal naar keuze.

Enkele tips

  • om echt barok te werken kan je er vruchten in verwerken zoals appeltjes, limoenen, peertjes, mispels…denk eraan, het mag “weelderig” zijn.
  • om het geheel een moderne “look” te geven kan je er bijvoorbeeld gekleurd pitriet rond doen.

Op de foto’s zie je nog varianten van het barokke bloemstuk; gebruik ook een houder die past bij het thema. Zo kan je bijvoorbeeld oude brocante vazen gebruiken als planthouder, om het stuk nog beter uit te laten komen.

Bron: http://www.tuinadvies.be/artikels/bloemschikken_herfst_bloemstuk_maken.htm

Opmerking plaatsen