Kurk is een prachtig materiaal. Niet enkel wordt het gebruikt als vloerbedekking vanwege zijn isolerende functie, maar daarnaast kan je het ook gebruiken aan de muur, omdat het ook een handig materiaal is om bijvoorbeeld als prikbord te gebruiken.

Het onderstaande creatieve werkje is er eentje dat zowel in de kinderkamer, het kantoor en de keuken gebruikt kan worden om nota’s of allerlei kattenbelletjes te bevestigen.

Wat heb je hiervoor nodig?

  • Rondjes van kurk of kurk onderzetters
  • Snijmes
  • Onderlegger
  • Liniaal
  • Stiften
  • Passer
  • Eventueel verf en verfspons

Aan de slag:

Ga op zoek naar een paar ronde onderzetters van kurk. Daarmee kunnen ze makkelijk tot een geheel geschikt worden en laten ze zich ook probleemloos verplaatsen. Omdat kurk klein en licht is, kun je deze gewoon met dubbelzijdige tape op de muur bevestigen. De tape kan best wel wat gewicht aan – alleen bij bakstenen is het uitkijken geblazen.

1.Maak een vierkant van een stukje papier met dezelfde diameter als de kurk onderzetter (in dit geval 19 cm) voor de kantlengte.

2.Leg de onderzetter in het midden ervan en trek met behulp van een liniaal een diagonale streep van de ene naar de andere hoek van het papieren vierkant dwars over de onderzetter.

3.Herhaal dit proces met de andere twee hoeken van het papieren vierkant, zodat een kruis ontstaat op de onderzetter met in het midden het snijpunt van de cirkel.

4.Nu heb je de basis voor een zeshoek en kun je verdere instructies van de video (https://www.youtube.com/watch?v=CqfDc2LmdPI) volgen om een zeshoek op de onderzetter te tekenen.

5.Met behulp van een snijmes en een stevige onderlegger kun je nu langs de lijnen snijden.

**Je kan ook een leuke kleur geven aan je creatie, zoals in het tweede voorbeeld:

6.Nu ga je met een lat de zes gevormde punten met elkaar verbinden, en zo krijg je dus een perfecte zeshoek!

7.Nu snij je met een scherp snijmes de vormen uit. De beste manier om dit zonder al te veel scheve stukken te doen, is om veel druk uit te oefenen op je mes.

8.Maak na het snijden ook nog even de randen met een stofzuiger vrij van losse ‘korreltjes’. Dit is zeker aan te raden, want door de kurk heb je al snel overal troep!

9.Verftijd! Hier werd gekozen voor oranje, okergeel en een rozige zalmkleur (wit met een tipje oranje en rood) maar uiteraard kies je een kleur naar wens. Het is voldoende om enkel de bovenkant te schilderen.

10.Na een nachtje drogen kan je de onderleggers van het krantenpapier afhalen en gaan experimenteren met de vorm die je aan het prikbord wilt geven. Een abstract patroon of meer symmetrisch? Aan u de keuze.

Klaar!

Bronnen:

http://a-musthave.nl/diy-prikbord/

http://www.thelifefactory.be/diy-honingraat-prikbord/

Comments are closed.