Heb je nog oude  bloempotten staan en wil je hiermee aan de slag om ze een nieuwe uitstraling te geven? Dan kan je ze bijvoorbeeld een jasje van mozaïek geven. Je kan een leuk patroon kiezen en dit overbrengen op de pot. Voor de mozaïeken zelf, kan je de steentjes aankopen in een hobbyzaak, of je maakt ze gewoon zelf van oude tegels, in combinatie met sierkeitjes en andere glazen steentjes bijvoorbeeld. Mozaïeken is een ontspannende bezigheid en het geeft je de gelegenheid om van iets oud iets helemaal nieuw te maken.

MATERIALEN DIE GEBRUIKT WERDEN IN DIT PROJECT

-terra cotta bloempot (ten)

-oude tegels of resten van een gebroken vaas

-tegelknipper

-een polymeer versterkte dunne mortel (of een voorbereide mix om te mozaïeken)

-schuurpapier

-voegmortel

-hamer

-botermes

-handschoenen

-staalborstel en doek

AAN HET WERK- STAPPENPLAN

STAP 1 DE POT(TEN) SCHOONMAKEN

In de eerste plaats zorg je ervoor dat de pot of potten die je gebruikt proper zijn. Verwijder resten van zand, vuil of andere materie, tot je een mooie egale oppervlakte hebt. Als je ergens toch nog een kleine verdikking hebt, is dat geen probleem; werk gewoon errond met je mozaïek en later kan je dit verdoezelen met de voegmortel waarmee je de openingen opvult.

STAP 2 DE MOZAÏEKEN KNIPPEN

In het voorbeeld werden eigen mozaïeken gebruikt. Neem daarvoor een oude handdoek; leg daarop een tegel met de glanzende zijde naar onder gericht; vouw de handdoek dicht.

Klop met de hamer op de tegel, tot je allemaal kleinere stukken hebt. Leg de stukjes nadien open op de handdoek en pas ze aan qua vorm door middel van de mozaïek knipper.

STAP 3 DE MOZAÏEKEN AANBRENGEN

Met een krijtje of potlood, breng je nu het patroon dat je gekozen hebt aan, op de pot. Je kunt natuurlijk ook werken zonder patroon en je laten verrassen door het resultaat, maar een patroon geeft iets meer diepgang aan je afgewerkt product.

Meng de polymeer emulsie met water tot je een papje krijgt dat je kunt vergelijken met pindakaas. Gebruik je een speciale mengeling om te mozaïeken, dan heb je al de juiste structuur.

Breng de emulsie aan op de pot in kleine delen, (de grootte van een tegel) door middel van het botermes. Plaats je stukjes mozaïek naast, boven en onder mekaar en laat een kleine ruimte tussen elk stukje. Doe zo verder tot de pot of potten helemaal bewerkt zijn. Voor sommige mensen zal dit een ontspannende bezigheid zijn, voor anderen die weinig geduld hebben, niet.

Laat het geheel een nacht drogen.

STAP 4 DE AFWERKING

Meng de voegmortel met water, tot je een smeuïge emulsie krijgt of gebruik een voorbereide mix.

Schuur eventuele scherpe randjes op.

Gebruik handschoenen voor dit werkje. Verdeel de voegmortel over de pot, vanuit de losse pols en wrijf hem in de openingen, tussen de mozaïekjes; verwijder het teveel aan mortel met een oude vod en staalborstel (op die manier kan je kijken of je plaatsen bent vergeten en ze alsnog opvullen)

Laat het geheel uitdrogen.

Nadien kan je de pot nog een beschermende laklaag geven, die de mortel zal vastzetten.

KLAAR!!

Bron: http://www.birdsandblooms.com/backyard-projects/diy-garden-projects/decorate-flower-pots-mosaic-tiles/

Opmerking plaatsen