Gebeurt het je ook weleens dat je ramen na het poetsen strepen nalaten, zelfs bij het gebruik van een in de handel verkrijgbare ruitenreiniger?

Glasreinigers bevatten vaak chemische producten die een waxlaagje achterlaten op het raam. Heel vervelend als je net de ramen proper wilt krijgen en ze in de plaats ervan nog vuiler worden.

Maar je kan ook perfect zelf een glasreiniger maken die de klus klaart en daarbij nog milieuvriendelijk is, omdat hij niet giftig en biologisch afbreekbaar is. En mooi meegenomen: zelf gemaakte glasreinigers ruiken veel beter dan chemische.

1)Hoe maak je een simpele glasreiniger met azijn?

Combineer 170ml witte (schoonmaakazijn) met 330ml gedistilleerd of gekookt water en voeg maximaal 5 druppels citroen en/of lavendelolie in een sprayflacon.

Goed schudden en klaar.

a)Je kan ook een geurende versie met citroen of sinaasappel maken. Voeg dan 5 druppels etherische olie naar keuze toe bij je basis glansreiniger bijv. lavendel, eucalyptus of pepermunt.

Spuit je zelfgemaakte glasreiniger op het glazen oppervlak of de spiegel en wrijf droog en schoon met een oude krant of een microvezel doekje.

!!! Belangrijk om te weten als je natuurlijke glasreiniger gaat gebruiken:

*Begin met het onderstaande sterkere glasreiniger recept want waarschijnlijk zit er nog een wax laag van de commerciële glasreiniger op je ramen.

De simpele glasreiniger kan deze niet verwijderen en daardoor blijf je strepen zien.

Als dat ook niet werkt gebruik dan de exclusieve tips tegen streperige ramen. (zie onderaan)

2)Sterk glasreiniger recept

Dit recept is voor echt vieze, vette streperige ramen. Bijvoorbeeld na veel regen (of als je langere tijd de ramen niet hebt gepoetst), voor vieze autoruiten of na gebruik van commerciële glasreinigers.

Voeg ¼ theelepel (2 ml.) natuurlijke vloeibare zeep (bijv. afwasmiddel, groene zeep of castille zeep) toe aan 250 ml. gedestilleerd of gekookt water en 250 ml. azijn.

Voeg 5 druppels citroen, teatree of lavendel etherische olie toe en goed schudden.

Spuit op het glazen oppervlak of de spiegel en wrijf droog en schoon met een oude krant of een microvezel doekje.

3)Exclusieve tips tegen extreem streperige ramen

Soms blijven ramen en/of spiegels streperig hoe ijverig je ook poetst. Deze aanslag kan komen door de was die gebruikt wordt in de commerciële glasreinigers.

Gebruik deze tips om deze was van je ramen te verwijderen en switch dan naar de natuurlijke glasreinigers. Probleem opgelost!

Combineer 125 ml. pure alcohol (alcohol ketonatus 96%, te koop bij de drogist en bijv. Kruidvat) en 125 ml. water met ¼ theelepel (2 ml.) natuurlijke vloeibare zeep (bijv. afwasmiddel, groene zeep of castille zeep).  Voeg 5 druppels citroen, teatree of lavendel etherische olie toe en goed schudden.

Spuit op het glazen oppervlak of de spiegel en wrijf droog en schoon met een oude krant of een microvezel doekje. Let op: dit recept is niet zo milieuvriendelijk als de andere dus gebruik dit spaarzaam.

Nog meer tips

  • Poets je ramen of spiegels met oude kranten, dit geeft een zeer goed streeploos resultaat en laat een vuilwerende laag achter op je glas.
  • Lap geen ramen in de zon. De strepen ontstaan doordat de zon de ramen te snel laat drogen.
  • Wrijf de buitenkant van het glas in horizontale richting en de binnenkant in verticale richting. Zo kan je zien waar je nog moet poetsen.
  • Gebruik een schone schoolbord reiniger (zo’n ouderwetse waarmee het krijt van het schoolbord gewreven wordt) om je ramen te polijsten na het schoonmaken. Wel een goede kwaliteit gebruiken.

Nog meer milieuvriendelijke recepten uitproberen? Ga naar:

http://www.aromatherapie-info.com/glasreiniger-recept.html

Comments are closed.