Wil je in het najaar en in de wintermaanden ook volop genieten van de tuin? Kijk je nu al uit naar je eerste winterbarbecue? Dan start je nu best met het aanleggen van een vuurplaats, om je gasten straks lekker te verwarmen.

Zelf een vuurplaats aanleggen is helemaal niet moeilijk, als je de nodige veiligheidsmaatregelen in acht neemt. Zorg er in de eerste plaats voor, dat je vuurplaats zich niet in de buurt van de woning en naast plantengroei bevindt en dat je een brandveilige ondergrond voorziet.

Daarnaast, is het volgende project voor iedereen toegankelijk en is het in geen tijd gemaakt.

Wat heb je allemaal nodig?

-Snelbouwstenen of stenen om tuinafboordingen te maken (hier werden rustieke afgeronde bouwstenen gebruikt, omdat de vuurplaats rond is; je kan uiteraard ook rechthoekige stenen gebruiken, als je voorkeur uitgaat naar een vierkante of rechthoekige vuurplaats) Als je net dat beetje meer wilt, kan je op zoek gaan naar vuurvaste stenen, die niet opwarmen.

-Vierkante betontegels voor de ondergrond (de hoeveelheid hangt af van de grootte van de vuurplaats, te bepalen na opmeting.)

-Opvulzand om de voegen te vullen.

-Tuinmateriaal

-Slijpmachine voor stenen, of als je op voorhand een plan hebt uitgetekend, kan je de stenen ook laten op maat laten maken (geld vooral voor de hoeken) draag steeds bescherming bij het slijpen.

Werkwijze:

*Het beste is om je vuurplaats even uit te stallen, vooraleer je begint. Leg de buitenste cirkel en kijk hoe ook de bodemstenen hierin passen, vooraleer je aan het echte werk begint; je krijgt dan al een goede kijk op de uitkomst van het geheel.

*Bouw je vuurplaats op:

Leg de buitenste cirkels stenen in een kringvorm; omdat het een cirkel is kan je dit mooi passen.

In het voorbeeld werden drie cirkels bovenop mekaar gelegd; dit kan uiteraard hoger, als je meer veiligheid wil inbouwen (hangt ook een beetje af van de soort stenen die je gebruikt).

Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk openingen hebt tussen de stenen onderling. Wil je meer stevigheid? Dan kan je de openingen opvullen met beton.

*Nu de buitenzijde ligt, kan je beginnen aan het bodemgedeelte van de vuurplaats. Begin in het midden en bouw op die manier verder uit naar de zijwanden toe.

Omdat de buitenzijde rond is en de binnenste tegels vierkant, zal je steeds openingen hebben aan de zijkant; om deze op te vullen, zal je enkele vierkante stenen op maat moeten slijpen.

Zorg ervoor dat je onderzijde mooi gevuld is.

*Nu de bodem van de vuurplaats geplaatst is, giet je het opvulzand over de bodem. Manueel en met een borstel, kan je het zand goed verdelen over de bodem en alle openingen en voegen mooi opvullen. Laat alles even rusten en verwijder nadien het teveel aan zand.

En je vuurplaats is klaar!! Simpel, toch?

Bron: http://www.keepingitsimplecrafts.com/2016/06/how-to-build-diy-fire-pit-for-only-60.html

Opmerking plaatsen