Zoals we in ons vorig artikel al vermeldden, kan je heel wat doen om een strandhuisje zijn typische look te geven. Maar niets houdt je tegen om ook bij jou thuis, een beetje zomer en vakantie te creëren. Door heel simpele aanpassingen kan je al heel wat bereiken. Zo ook in het onderstaande voorbeeld, waar een gewone, doordeweekse deurmat plots wordt omgetoverd, tot een authentieke strandmat in zeemansstijl. En je hebt er bijzonder weinig materialen voor nodig.

MATERIALEN DIE NODIG ZIJN VOOR DIT PROJECT

-Touw: kies een touw met natuurlijke structuur in een dikkere kwaliteit (om de robuuste uitstraling te creëren) Meet op voorhand de deurmat die je wilt bedekken (of breng ze gewoon mee naar de winkel) om te bepalen hoeveel touw je ongeveer nodig hebt…en neem dan nog wat extra mee. Met de rest kan je nog andere leuke dingen doen.

-Als je nog een oude, bruikbare mat hebt kan je die gebruiken als basis (zorg er wel voor dat deze niet te dik is en zeker geen kokosmat), ofwel koop je een goedkope deurmat in een spulletjesmagazijn.

-Stevige lijm met een lijmpistool als het kan (voor buitengebruik)

-Schaar voor zwaarder werk

AAN HET WERK- STAPPENPLAN

STAP 1 HET TOUW OP MAAT KNIPPEN

Eerst en vooral knip je het touw op de gewenste lengte; meet de lengte van de deurmat en tel er enkele centimeters bij (je gaat de uiteinden uitrafelen). Knip het touw op de gewenste lengte; hoeveel stukken je hebt, hangt af van de grootte van de deurmat.

 

STAP 2 DE LIJM AANBRENGEN

Doe dit werkje op een beschermde ondergrond, want de lijm kan wel eens gaan morsen.

Breng de lijm, lijn per lijn aan en niet de totale mat in zijn geheel bedekken.

 

STAP 3 DE TOUWEN OP DE MAT BEVESTIGEN

Nadat je één lijn lijm aangebracht hebt, leg je touw per touw op de basismat. Het beste is om de touwen zo dicht mogelijk tegen mekaar aan te duwen om te vermijden dat ze later gaan schuiven.

Als je stevige lijm gebruikt, die snel droogt, zal je ook snel moeten werken; zoniet, moet je oppassen dat de touwen tussendoor uit elkaar schuiven. Leg daarvoor bijvoorbeeld een aantal rijen, die je dan bedekt met een zwaar object (enkele zware boeken bijvoorbeeld) die de touwen bijeen houden, tot de lijm droog is. Op die manier duurt het misschien iets langer, maar meestal zit alles dan wel goed en stevig vast.

 

STAP 4 DE TOUWEN VASTZETTEN

Om de touwen aan de uiteinden vast te zetten, neem je een stuk koord. Ontwikkel de touwen van het koord, tot je een fijner koord overhoudt. Neem voldoende lengte.

Weef dit koord, onder en boven de verschillende touwen van de mat, op zo’n 5 centimeter van de uiteinden. Knoop het touw op het eind goed vast. Dit zorgt ervoor dat de touwen niet kunnen ontrafelen.

 

STAP 5 DE UITEINDEN RAFELEN

Deze stap is optioneel; als je het resultaat nu al leuk vindt, kan je hier stoppen, maar in het voorbeeld werden de uiteinden van de mat gerafeld, om een speels effect te geven aan het geheel. Ontrafel gewoon de uiteinden van het koord (het deel dat over de basis hangt en net voorbij de knopen zit). Dit kan een beetje stoffig en rommelig worden, dus doe dit best op een plaats buiten.

KLAAR!

Hier werd de nieuwe deurmat gecombineerd met een gevlochten mand met lavendel, om een instant zomers gevoel te creëren.

Bron: https://www.tidbits-cami.com/from-rope-to-rug-a-diy-tutorial/

Opmerking plaatsen

Close