Om onze afvalberg te verkleinen, worden steeds meer oude materialen opnieuw gebruikt of ingezet in nieuwe projecten. Een goede zaak vinden wij.Daarom besteden wij er ook veel aandacht aan in onze creatieve rubriek. En het moet gezegd, je kan de leukste zaken knutselen uit oude materialen.

Zo is er het volgende projectje waarbij oude ramen, die anders op de schroothoop zouden belanden, worden ingezet om er een gloednieuwe tuinserre van te maken. Very original, very Vintage!

Zo’n serre kan je in allerlei vormen en maten maken, maar hou er wel rekening mee dat je voor een grotere serre ook meer ramen, materiaal en mankracht nodig hebt én uiteraard vraagt een grote serre een stevige (betonnen) fundering.

Wil je zover niet gaan, maar ben je gewoon op zoek naar een leuk vintage tuinkastje om een aantal bloemen of kruiden te kweken, of als overwinteringskastje voor enkele wintergevoelige plantjes?

Dan is een mini tuinserre een leuk idee. En omdat ze verplaatsbaar zijn, kan je ze gelijk waar in de tuin neerzetten.

Wat heb je allemaal nodig?

-schroeven en nagels en andere materialen zoals een hamer, tang, eventueel lijm, boormachine enz…

-oude ramen uiteraard of een oude deur als het iets groter mag zijn. (let er wel op, dat ze een zelfde grootte hebben, om ze makkelijk tegen mekaar te monteren) Daarnaast is het ook handig als ze uit hetzelfde materiaal bestaan ; bv. allemaal in hout… (in het voorbeeld werden ramen in hout gebruikt)

Voorbereiding:

Kijk of de ramen in goede conditie zijn en repareer eventuele fouten, zoals bv. gaten opvullen, schuren, eventueel schilderen (al is het beter om daarmee te wachten tot na de opbouw, om schrammen te vermijden)

Schilderen of op zijn minst een beschermlaag aanbrengen is zeker een must als de kast het hele jaar buiten staat.

Werkwijze:

Er bestaan diverse manieren om een serre te monteren.

*Als grondbasis heb je de keuze tussen:

-één raam gebruiken als bodemplaat

-geen bodem gebruiken (het voordeel hier is dat de serre gewoon over planten heen kan geplaatst worden, die het op dat moment nodig hebben)

*Als dak kan je ofwel

-2 ramen aan mekaar bevestigen in een hoek, of

-De ene zijwand iets hoger laten dan de andere en er daarna een raam overheen bevestigen, om een schuin dak te krijgen.

-Bevestig alles door middel van nagels, schroeven en hoekstukken (denk eraan het is een recyclageproject ; gebruik je fantasie ; het hoeft geen professioneel afgewerkt product zijn, dus exacte afmetingen en nieuwe blinkende accessoires horen hier niet thuis ; het leuke aan dit project is dat je alles bijeen zoekt)

De meest eenvoudige manier om een vierkante serre te maken is de volgende:

*Plaats de zijden van de vier wanden stevig tegen mekaar (dit vraagt een helpende hand), zodat je een vierkant krijgt. (zelfde hoogte en lengte werkt makkelijkst)

*Zet alle hoeken goed vast met schroeven en nagels, om een stevige basis te krijgen.

*Voor extra stevigheid kan je hoekstukken gebruiken (op die manier kan je constructie niet meer uitzetten)

*Plaats nu een vijfde raam plat bovenop het kader en bevestig het aan één zijde met scharnieren ; op die manier creëer je een deksel, waardoor de serre van bovenaf te openen is.

Eigenlijk is je basisserre nu reeds klaar, maar uiteraard kan je nog op diverse manieren voor afwerking zorgen.

Zo kan je bijvoorbeeld nog pootjes onder je serre zetten, of je kan als je meer behendig bent met kluswerken, een mooi puntig dak maken (zie boven), de opening vooraan maken door het gebruik van een oude deur bv…. er zijn tal van mogelijkheden.

Bekijk de verschillende afbeeldingen om creatieve inspiratie op te doen!

Veel succes!

Bron: http://www.globalgardenfriends.com/2013/11/how-to-build-a-miniature-greenhouse-from-old-windows/

Comments are closed.