We doen het allemaal; wanneer we in vakantie gaan, nemen we gegarandeerd dingen mee terug. We noemen ze souvenirs en we hebben ze nodig, om de herinnering aan onze vakanties levend te houden. De meest gekende souvenirs, zijn uiteraard foto’s, maar velen onder ons hebben ook een zwak voor stenen, schelpen en andere memorabele hebbedingen uit het land van herkomst.

Foto’s bewaar je op je computer of in een fotoalbum, maar vaak verdwijnen de andere voorwerpen in een lade of doos, waar ze langzaam vergeten worden.

Een leuke manier om deze vakantieherinneringen te bewaren, is door ze op te slaan in een speciale souvenir box, waar je ze regelmatig opnieuw kunt bekijken.

Een paar voorbeeldjes van zulke zelf maak boxen.

 

1.DE VOORRAADBOX

Een voorraadbokaal is een handig ding en niet enkel voor voedingswaren.

BENODIGDHEDEN

Het enige wat je nodig hebt om van je voorraadbokaal een souvenir box te maken, zijn etiketten (al of niet zelfklevend), acrylverf, een verfborstel, touw en/of koord.

STAPPEN

Schilder de top van de bokaal in een kleur naar wens en schilder het jaartal van de vakantie op één van de souvenirs of op een etiket en plaats het in of bevestig het aan de bokaal.

In dit geval was het een strandvakantie en natuurlijk mocht zand niet ontbreken; daarbovenop werden alle andere souvenirs gelegd en tenslotte werd het geheel afgesloten met de dop.

Je kunt op deze manier allerlei persoonlijke thema’s bedenken, om jouw vakantieherinnering in de verf te zetten; op deze manier kan je elk jaar opnieuw jouw collectie uitbreiden en af en toe terugdenken aan een mooie tijd.

 

2.DE SCHATKIST

Je kunt ook een echte schatkist maken met al jouw vakantieherinneringen. Een handige manier om alle postkaarten en andere papieren herinneringen te bewaren, is in een vakantiedoos. Niet enkel raak je niks kwijt op die manier, maar het is ook een leuke manier om je vakantie te herdenken.

BENODIGDHEDEN

Je hebt hiervoor een leeg doosje nodig (best in hout), acrylverf, verfborstel, stempel, een landkaart of decoratief papier en mod podge.

STAPPEN

Het vakantiedoosje is heel makkelijk te maken. Geef de doos twee lagen verf en laat drogen. Vooraan op de doos, schilder je de naam van de vakantiebestemming (je kunt een sjabloon maken, als je zelf niet zo goed kunt schilderen).

Daarna zoek je het land op een kaart en knip je dat deel uit dat past op de bovenzijde van de doos. Je kunt ook gewoon decoratief papier gebruiken, als je dat wilt. Breng een laag mod podge aan op de bovenzijde van de doos en leg het papier voorzichtig erop en strijk het mooi glad, om alle bubbels te verwijderen. Laat drogen en werk nadien af zoals jij het wilt.

3.DE SCHADUWDOOS

Een schaduw doos is een doos met een doorzichtige zijde, waarachter je jouw vakantieherinneringen kunt etaleren. Hierin worden die speciale souvenirs bewaard, die je te allen tijde wilt aanschouwen.

BENODIGDHEDEN

Om jouw schaduwdoos te maken, heb je een doosje nodig met doorzichtige zijde, decoratief papier, lijm of dubbelzijdige tape en acrylverf (optioneel).

STAPPEN

Kies een thema voor jouw vakantiedoos of werk met een bepaald kleuren pallet of kies die souvenirs die het meest voor je betekenen.

Met verf of decoratief papier werk je de binnenzijde van de doos af en creëer je jouw eigen achtergrond. Als je met papier werkt, kleef je dit simpel aan de achterwand van de doos binnenin, door middel van enkele lijmdots of met dubbelzijdige tape. Laat alles goed drogen vooraleer je verder gaat.

Je kunt ook de buitenzijde van de doos verven, naar wens.

Als laatste maak je een opstelling met je souvenirs en maak je er een echt tafereeltje van. Kleef de verschillende souvenirs vast in de doos.

Plaats of hang de schaduw doos, waar je ze vaak ziet, zodat je nog vaak terugdenkt aan een bijzondere tijd.

 

Op deze manier gaat geen enkele vakantieherinnering verloren.

Bron: https://www.wayfair.com/ideas-and-advice/diy-vacation-souvenir-crafts-S5821.html

Opmerking plaatsen

Close