MMozaïeken is een heel leuke manier, om een oud meubel of gebruiksvoorwerp een nieuw leven te geven. Je maakt de uitdaging voor jezelf zo groot of zo klein mogelijk.

Wij kiezen vandaag, om een oud kastje een gloednieuwe look te geven.

 

Benodigdheden:

  • Kastje zelf
  • Mozaïek steentjes(verkrijgbaar in hobbywinkels) of oude tegels (liefst van dezelfde hoogte; dat werkt makkelijker)
  • Een mozaïektang en veiligheidsbril
  • Speciale lijm voor mozaïeken of sterke tegellijm en een spateltje om aan te brengen
  • Voegmiddel, een spons, een katoenen doek en plastic handschoenen

mozaieksteentjes

 

Voorbereidend werk :

Zorg dat de ondergrond vrij is van vuil en stof. Als je een bepaalde tekening wilt uitwerken, teken je op voorhand het patroon uit met een potlood op het kastje.

Knip de steentjes al zoveel mogelijk op voorhand: knip ze mooi recht, of in verschillende vormen en kleuren, voor een origineel ontwerp.

Mozaïek leggen :

Doe de lijm op het steentje en plak het op de kast ( begin best aan de zijkanten, om een mooie rechte zijde te bekomen) en laat +- 3 à 5 mm tussen elk steentje. Verwijder overtollige lijm direct.

Zorg ervoor dat de bovenkant van de steentjes gelijk ligt ( zeker als het een bovenzijde is, die betegeld wordt). Duw af en toe aan met een plankje.

Laat 48 uur drogen

Vooraleer je gaat voegen: test of alles steentjes goed vastzitten. Gebruik bij het voegen, plastic handschoenen en dek onbeschermde delen van de kast goed af. Voor een oppervlakte van 30cm op 30cm, heb je 500gram voegmiddel nodig.

Prepareer het voegmiddel (momenteel is er ook instant voegmiddel op de markt, dat kant en klaar te gebruiken is ).

Verdeel het voegsel over de mozaïek met een spons. (maak de spons tussendoor regelmatig schoon met water; goed uitwringen). Wacht ongeveer 30 minuten en verwijder dan het overtollig voegmiddel met een vochtig sponsje.

De rest van het voegmiddel dat overblijft tijdens het drogen, haal je weg met een katoenen vod.

Check of alles goed is ingevoegd en laat zeker nog één dag drogen.

bron:infonu

Comments are closed.