Heel vaak gebeurt het dat tuinmeubelen na verloop van tijd hun glans verliezen. Vooral de zogenaamde siermeubelen, zoals metalen stoeltjes die we terugvinden in romantische tuinen, worden met de jaren er niet altijd mooier op.

Toch hoef je die meubeltjes niet af te danken; ze kunnen makkelijk een nieuw leven krijgen als originele plantenhouder in de tuin.

MATERIALEN DIE JE NODIG HEBT VOOR DIT PROJECT

-sierstoeltje in metaal

-kippengaas

-kabelbinders

-krantenpapier

-mos op een vel

-vetplanten en cactus- potgrond

-vetplanten

-knijptang

-punttang

-tuindraad

STAPPENPLAN

In het voorbeeld werden vetplanten gebruikt omdat deze makkelijk te onderhouden zijn, maar natuurlijk kan je ook andere planten en bloemen gebruiken in de plantenhouder.

 

STAP 1 DE BASIS

Eerst en vooral verwijder je de stoelzitting; als je zelf geen zaag hebt, kan je dit karwei gewoon laten doen.

Nu je een open zitting hebt, knip je een gedeelte kippengaas af, dat groot genoeg is om in de opening van de zitting te passen. De bedoeling is, dat je een soort mand maakt die in de zitting hangt; de diepte van de mand hangt af van de grootte van de stoel en de hoeveelheid grond die je gaat gebruiken. Plooi de bovenzijde van het kippengaas rond de contouren van de zitting.

De restanten van het gaas knip je af (zorg er wel voor dat je voldoende overhoudt, want als er gewicht in komt kan het gaas nog wat gaan doorhangen).

Met de kabelbinders zet je het gaas nog extra vast aan de zitting; doe dit rondom. Met de punttang kan je de scherpe randjes ombuigen onder de zitting. Knip ook de uiteinden van de kabelbinders kort.

 

STAP 2 DE BEKLEDING

leg nu een vel mos in de mand die je gevormd hebt met het gaas. Leg eerst een stuk mos onderaan in de mand, met de mooie kant naar beneden. Op die manier is de buitenzijde mooi afgewerkt. Doe dit ook voor de zijkanten die zichtbaar zijn. Overlap de stukken mos een beetje, zodat alles mooi opgevuld is en je geen gaten krijgt. Breng het mos binnenin en aan de topzijde aan. (het gaas moet helemaal bedekt zijn)

Leg nu een stuk krantenpapier in de mand, bovenop het mos. De rest van de krant knip je straks gewoon weg.

 

STAP 3 VULLEN

Vul de mand met potgrond.

Knip de krant weg tot ongeveer 6 centimeter boven de rand van de zitting.

Maak een opstelling van je planten en plant ze op die manier één voor één in de mand. (de grotere achteraan en de kleintjes vooraan) Met de tuindraad, kan je enkele losse exemplaren een beetje strakker doen ogen.

Als de opstelling is zoals je het wilt, knip je de rest van het krantenpapier weg alsook alle uitsteeksels die je eventueel nog ziet van buitenaf, of bedek ze met stukjes mos.

Water de planten afhankelijk van de soort die je gebruikt hebt.

Geef je planten stoeltje een mooie plaats in de tuin of op het terras.

 

Bron: https://gardentherapy.ca/succulent-chair-planter/

Opmerking plaatsen

Close