Stilaan komt de herfst dichterbij. Sommige bomen tonen reeds kleurenwissels en de herfsttinten worden steeds duidelijker. Eén grote windvlaag kan er reeds voor zorgen dat bladeren de stevige boombasis loslaten en op de grond terechtkomen. Ideaal om ze een tweede leven te geven of hun leven te verlengen. Dit kan door een schaal uit herfstbladeren te maken.

Kijk bij de eerstvolgende boswandeling dus uit naar mooie herfstbladeren; deze tijd zijn ze nog mooi egaal en niet uitgedroogd. Hier werden bladeren van de eik gebruikt.

Maar zelfs als je geen echte bladeren vindt, kan je ook gebruik maken van kunstbladeren, die je gewoon in de handel kunt kopen. Het onderstaande projectje werd zelfs met kunstbladeren gemaakt.

Wat heb je nog meer nodig voor dit project?

-Herfstbladeren (echt of nep)

-Een grote plastic kom

-Matte mod podge

-Doorzichtige glazuur-verf (in spray)

-Plastic folie (vershoudfolie)

-Borsteltje

Werkwijze:

Stap 1 De plastic kom inwikkelen met folie

Wikkel voorzichtig plasticfolie rond de gehele kom. Plaats de kom omgekeerd op een goed beschermd werkvlak, vooraleer je verdergaat.

Stap 2 De mod podge

Breng met een borsteltje de mod podge aan op een herfstblad en kleef het op de plastic kom; doe ditzelfde verder met de andere herfstbladeren en laat de bladeren mekaar overlappen. Het teveel aan mod podge smeer je gewoon open over het geheel. Doe dit verder tot de basis volgeplakt is en de helft van de zijkanten.

Stap 3 de bladeren vasthouden

Bij het gebruik van kunstbladeren, zit de kans erin dat ze na het opkleven niet mooi vast en vlak blijven zitten op de kom. Nadat je ze gekleefd hebt, kan je ze voor het drogingsproces vastzetten door rond het geheel nog een laag plasticfolie te wikkelen. Duw het geheel goed vast, zodat de bladeren mooi strak zitten.

Plaats het geheel in de zon (op een zonnige dag) of bij een warmtebron en laat ongeveer vier uur drogen.

Stap 4 verwijder de plastic folie

Na het droogproces, verwijder je voorzichtig de buitenste laag plastic folie en laat je de bladeren volledig opdrogen.

Stap 5 de bladeren vernissen

Wanneer de bladeren volledig opgedroogd zijn, spray je een laagje vernis eroverheen; het zorgt niet enkel voor een mooi afgewerkt effect, het zorgt er ook voor dat de mod podge niet meer kleverig aanvoelt; het geeft ook een extra stevigheid aan het geheel.

Stap 6 de vorm afnemen

Als laatste, wanneer de vernis droog is, haal je de vorm met bladeren en de onderste laag folie van de plastic kom. Pel heel voorzichtig de plastic folie van de binnenzijde van de schaal met bladeren.

Klaar!

Je eerste echte herfstdecoratie is een feit. Deze schaal is uiteraard enkel bedoeld als sierobject, maar je kan er bijvoorbeeld wel noten en eikels in leggen als vulling, of andere lichtgewicht herfstdecoratie.

http://blog.consumercrafts.com/decor-home/decorative-leaf-bowl/

Opmerking plaatsen