Wil je een leuke touch aan jouw trap geven ? Of is hij gewoon eens aan een likje verf toe? Volg onderstaande stappen en geef jouw trap een tweede leven.

Moeilijkheidsgraad: Niet makkelijk, maar met het nodige geduld, zeker te doen

Kostenplaatje: Hangt af van de gebruikte materialen, maar op zich zeker geen zakkenroller

Tijdsduur: Als je kan doorwerken, enkele dagen, maar reken toch op een weekje om alles goed af te werken.

Stap 1: Verwijder oude verflagen (gebruik folie en plakband om alles proper te houden)

Vernis en verf verwijder je best met een afbijtmiddel en zorg er ook voor dat je tot op het blanke hout gaat. Schuur lichtjes op met een fijn schuurpapier; op die manier dringt de nieuwe verf beter in het hout.

Is je trap geboend geweest, dan moet je ook deze lagen er goed afschuren want die bevinden zich vaak diep in het hout.

Maak de trap proper ( stof opzuigen) en reinig met een natte doek.

Probeer in deze fase, zo weinig mogelijk op de trap te lopen ( zeker niet met schoenen, maar ook nooit op blote voeten!)

Stap 2: De nieuwe laag aanbrengen : hierin kan je kiezen uit verven, oliën en/of vernissen.

Kies je voor verf? Dan gebruik je eerst een degelijke houtprimer. De basis is alles! Even opschuren. Vervolgens breng je 2 lagen houtlak aan (tussen de twee, licht opschuren). Om af te werken, heb je de keuze om een vernislaag aan te brengen (wat zorgt voor een grotere slijtvastheid). Werk in de richting van de houtnerven!

Wil je de natuurlijke kleur van het hout bewaren? Gebruik dan een vernis (parketvernis). De werkwijze is hetzelfde als met verf. Twee of drie lagen en tussendoor even opschuren (vernis opschuren kan wel een heel ander effect creëren, dan het schuren van verf ) en zorg voor een langere droogtijd.
Kies je liever voor een duurzame olie? Deze manier vraagt iets meer werk, omdat de eerste laag best verdund op de trap wordt aangebracht. (met een kwast of roller). Dat wrijf je zo intensief mogelijk in de trap af met een sponsje.

De tweede laag(na drogen), wordt op dezelfde manier ingebracht, maar nu onverdund.

Op het eind, verwijder je alle olieresten en behandel je de trap met een mengsel van zeep en water( verhouding:1/40), voor een goede bescherming. Verstuiven en inwrijven met een doek.

                                                  Klaar !!

Tip : Sla telkens een trede over tijdens het werk; op die manier blijft de trap begaanbaar.

Bron: Gamma

Comments are closed.