Als we denken aan cupcakes, dan denken we aan fun, kleurtjes en gezelligheid.  Cupcakes maken is niet zomaar even iets bakken, het is een heel ritueel van gezellig samen bezig zijn. Mama’s doen het vaak samen met de kids en vriendinnen doen het gewoon omdat het leuk is. Maar wat zou je ervan denken om dat plezier mee naar buiten te nemen en ook in de tuin of op het terras de meest leuke cupcakes te maken?

OUTDOOR FUN

Natuurlijk zijn deze cupcakes louter decoratief bedoeld, maar dat maakt het maken ervan niet minder leuk. Ook hier kan je volop je fantasie gebruiken en jouw persoonlijke cupcake creëren. Heel leuk om te doen op een mooie lentedag of tijdens de vakantieperiode.

MATERIALEN NODIG VOOR DIT PROJECTJE

In het voorbeeld werden de cupcakes gemaakt als extra decoratie voor de feestdagen, maar uiteraard kan je ze heel het jaar door maken en de kleurtjes en afwerking helemaal aanpassen aan het seizoen.

Wat je zeker nodig hebt:

-Plastic plantenhouders met een geribbelde buitenzijde (je kan ook gaan voor keramiek die je dan een kleurtje geeft naar wens)

-Schuimvuller voor scheuren en openingen in muren (die helemaal uitzet wanneer hij hard wordt)

-Verf voor buitengebruik (hier werd een metaalverf gebruikt) met een glanslaagje

-Kiezelstenen om de potten op te vullen

-Accessoires om de cupcakes af te werken (hier werden oude kerstballen gebruikt als “kers op de taart”)

AAN DE SLAG

STAP 1: DE BASIS KLAAR MAKEN

Vul de potten (die je al of niet hebt moeten schilderen) met de kiezelstenen. Uiteraard zal dit ervoor zorgen dat er voldoende gewicht in de potten zit, zodat ze stevig blijven staan in de tuin. Je kan ook gewoon één zware steen gebruiken, maar dan zal je wel veel meer schuimvuller nodig hebben om je pot te vullen; nu hoef je enkel de bovenzijde te vullen.

STAP 2: HET SCHUIM AANBRENGEN

Gebruik altijd bescherming als je werkt met deze producten. De schuimvuller is makkelijk aan te brengen, omdat hij in een spuitbus zit. Dus, ofwel moet je de spuitbus in een speciale houder steken (waarmee ook siliconen aangebracht worden), ofwel zit er een speciaal spuitmondje bij dat je rechtstreeks op de spuitbus bevestigt. (hetgeen het geval is in het voorbeeld)

SPUITEN MAAR!

Nu is het heel simpel; je spuit gewoon een eerste laag schuim (denk aan het spuiten van slagroom) over de stenen heen, tot je deze niet meer ziet.

Laat deze laag ongeveer een kwartier tot een half uurtje drogen en uitzetten en bouw dan je cupcake verder op en breng een tweede laag aan.

Bouw op die manier je cupcake verder op, tot je een mooie puntvorm krijgt bovenaan. (het is net alsof je met een echte taart bezig bent)

Laat even uitzetten en drogen en plaats dan de “kers op de taart”, met een accessoire dat je zelf kiest (hier dus, een kerstballetje); wens je nog andere decoraties toe te voegen, dan doe je dat ook in deze stap.

Laat het geheel volledig drogen en uitzetten, vooraleer je verder gaat.

EEN KLEURTJE GEVEN

Deze stap hoef je niet te doen, maar het maakt je cupcake wel bijzonder. Breng bescherming aan rond de pot en rond je accessoires op de top.

Plaats de pot met cupcake op een beschermende ondergrond en doe deze stap liefst buiten, om te vermijden dat alles gekleurd wordt.

Neem de spray verf en ga rond het schuim (dat nu helemaal hard en droog is); leg een mooi laagje eroverheen, misschien meerdere, zoals je wenst en laat drogen.

Maak op deze manier meerdere cupcakes als je dat wilt.

KLAAR!

 

Geef je cupcakes een mooi plaatsje in de tuin of in huis.

Deze DIY heeft een video als stappenplan:

https://www.youtube.com/watch?v=hlRUSAjeHeQ

Opmerking plaatsen