Je hebt wellicht al eens gehoord van “glow in the dark” verf. Het is een verf die oplicht in het donker. Heel leuk ook om toe te passen in de tuin om je oude saaie potten om te toveren tot nieuwe, interessante modellen.

MATERIALEN DIE JE NODIG HEBT VOOR DIT PROJECT

-terra cotta pot(ten)

-verf voor buitengebruik in een kleur naar wens

-glow in the dark verf

-verfborstels

-rol plastic

-krantenpapier of papieren zak

AAN HET WERK- STAPPENPLAN

STAP 1 DE JUISTE VERF KIEZEN

Zorg ervoor dat je de juiste verf kiest, want niet elke glow in the dark verf laadt zich op met zonlicht; de meeste lichten pas op onder fluoriserend licht. Let er dus op dat de verf “fosfor” bevat; dat is het ingrediënt dat absoluut nodig is, om de verf ook gewoon in het donker te doen oplichten.

STAP 2 DE POT VERVEN

Gebruik een verfborstel om de pot te schilderen met de verf voor buitengebruik. Hier werd een witte verf gebruikt als ondergrond, maar je kunt uiteraard elke kleur gebruiken. Geef de pot één of meerdere lagen en laat steeds drogen tussen lagen in; laat de eindlaag goed uitdrogen op een laag plastic (vermijd kleven), vooraleer verder te gaan.

STAP 3 DE LICHTGEVENDE VERF AANBRENGEN

Neem een prop papier en bedek daarmee de drainage opening van de pot en zet de pot met de onderzijde naar boven gericht op een stuk plastic.

Roer de verf goed door; giet de verf dan langzaam over de pot heen. Hier werd maar een gedeelte van de pot bedekt, maar uiteraard kan je ook de pot helemaal bedekken met de lichtgevende verf. Laat de verf langzaam aflopen over de zijden van de pot. Neem de pot in je hand (houd de plastic folie rond de pot) en effen de verf uit door de pot langzaam te draaien. Deze techniek werkt vooral als je bepaalde accenten wilt aanbrengen op de pot.

Je kunt ook gewoon een aantal lagen schilderen van de lichtgevende verf, net zoals je deed met de gewone verf.

Laat goed drogen.

STAP 4 DE AFWERKING

Als de pot helemaal droog is, haal je de plastic folie weg en het papier dat de drainageopening bedekt.

Nu kan je een plant toevoegen aan de pot; vullen met potgrond, een bijpassende plant erin en de pot kan een plaatsje in de tuin of op het terras krijgen.

Laat de pot opladen op een zonnige dag en geniet ’s avonds van zijn zachte licht.

(elke kleur zal een ander effect geven en lichte kleuren als ondergrond zullen een helderdere glow geven)

Zelfs als je de pot binnenshuis plaatst onder een stevige lamp, zal die in het donker oplichten.

Gewoon uitproberen dus!!

Bron: https://www.hgtv.com/design/make-and-celebrate/handmade/diy-glow-in-the-dark-planters-pictures

Opmerking plaatsen