Als de lente eraan komt, krijgen we zin om het huis te reorganiseren. In met het nieuwe, uit met het oude, zo zegt het spreekwoord en daarom zullen er weer een aantal oude zaken verdwijnen om plaats te maken voor nieuwe, frisse items.

Om plaats te creëren voor het nieuwe, hebben we misschien opbergruimte nodig; daarvoor hoeven we niet altijd diep in de buidel te tasten; we kunnen gewoon van een aantal oude zaken zoals placemats, een nieuw opbergmiddel maken.

MATERIALEN DIE JE NODIG HEBT VOOR DIT PROJECT

-Hamer en korte nagels

-Een houtzaag

-Een nietjespistool

-Naald en draad

-Schuurpapier

-Meetlint

-Bamboo placemats

-Restjes van jeans

-Velcro lint

-Knoop

-Elastische stof

-Resten hout (om de zijwanden te maken)

AAN DE SLAG

STAP 1 DE PLACEMAT OPMETEN

Meet de lengte van de placemat af en verdeel die lengte in twee gelijke delen. Op die manier heeft de opberger een gelijke diepte en hoogte. Maar je kan er ook voor kiezen om de hoogte iets hoger te maken dan de diepte. Pas daaraan je afmetingen aan. (je kan bijvoorbeeld gebruik maken van boeken, om de juiste afmetingen te vinden; wikkel de placemat rondom de boeken, tot je de voor jou geschikte afmetingen vindt)

STAP 2 HET HOUT OP MAAT MAKEN

Als je de juiste afmetingen gevonden hebt, neem je twee stukken resthout, waarop je dezelfde afmetingen aftekent. Dat worden de zijwanden van de opberger. Zaag ze op maat en schuur de scherpe kanten mooi glad. Als je straks wilt vermijden dat de zijwanden verschuiven, kan je alsnog een tweetal gaatjes in de zijwand maken; daar waar de placemat op het hout zal rusten, kan je dan een schroefnagel bevestigen, die ervoor zorgt dat alles mooi op zijn plaats blijft. (dit is optioneel en kan ook op het eind nog gedaan worden, indien nodig)

STAP 3 (OPTIONEEL)

Deze stap is optioneel en dient enkel uitgevoerd te worden, als je de opberger opnieuw wilt kunnen invouwen. Als je een vaste opberger zoekt, is dit niet nodig.

Knip de placemat in de helft (over de lengte). Schuur de scherpe kantjes op en rond ze een beetje af.

STAP 4 VELCRO AANBRENGEN

Nu breng je op de houten zijwanden bovenaan, onderaan en een deel aan de voorzijde, velcro lint aan. Op het hout breng je de ontvangende zijde aan van het lint; het andere, gevende deel van het lint wordt op de stof van de placemat aangebracht.

Om ervoor te zorgen dat de velcro goed blijft zitten op het hout, zet je het lint nog extra vast met nietjes in het hout.

De velcro op de placemats, wordt extra bevestigd met stevige draad.

STAP 5 EEN RUGZIJDE AANBRENGEN (OPTIONEEL)

Om de achterzijde flexibel te houden (en makkelijk plooibaar) als de opberger ontvouwd is, maak je over de twee delen bamboo een rugstuk. Hiervoor kan je de resten van jeans gebruiken, een stevige stof, die niet scheurt. Zorg er wel voor dat de stof afgezoomd is om te vermijden dat ze uitrafelt.

Leg de stof  in het midden tussen de twee zijden bamboo om ze zo te verbinden en naai de stof vast aan de beide zijden. Ook deze stap is enkel nodig, als je een “opvouwbare” opberger wilt.

STAP 6 DE OPBERGER MONTEREN

Plaats nu de houten zijwanden op de aangebrachte velcro strips van de placemat en vouw de placemat rond de contouren van het hout. Wil je extra stevigheid bovenaan? Dan draai je in elk voorgeboord gaatje in het hout, een schroefnagel, om te vermijden dat de stof weer loskomt.

Je kan vooraan ook een deel velcro bevestigen op de stof van de placemat, om de opberger te sluiten, maar je kan ook een knoop en lus bevestigen om zo de opberger dicht te houden (dit kan je ook allebei doen).

KLAAR!

Deze makkelijke opberger kan je ook overal meenemen, net omdat je hem kunt opbouwen en daarna weer kunt ‘op’vouwen.

Vindt je dat allemaal een beetje moeilijk? Dan kan je ook gewoon een vaste opberger maken, waarbij de placemat gewoon rond de zijwanden gewikkeld wordt.

In elk geval is het een leuke manier om oude materialen een nieuw nuttig leven te geven.

Bron: http://dollarstorecrafts.com/2011/01/man-crafts-collapsible-box-from-bamboo-placemat/

Opmerking plaatsen