Stel, je koopt een nieuwe keuken, maar de ijskast die je momenteel in gebruik hebt is zo’n handig ding, dat je er niet van wilt scheiden. Alleen het uiterlijk past niet meer bij de gloednieuwe keuken. Dan kan je enkel nog de ijskast pimpen.

Je kan ze bijvoorbeeld een ander kleurtje geven dat wel bij de keuken past, of je kan zoals in het volgende voorbeeld, gerecycleerd hout gebruiken (of in een pakketje aankopen) en daar het front van je ijskast mee bekleden. Dit ideetje kan je natuurlijk ook op gewone kasten toepassen.

Als je het geluk hebt dat je het hout in een pakketje kunt aankopen, kan je je wellicht heel wat werk besparen en je houtplanken hebben allemaal hetzelfde formaat en gelijke dikte, hetgeen echt wel een must is voor dit projectje. Meestal zit er aan de achterkant dan ook reeds een zelfklevende strip, die het bevestigen nog makkelijker maakt.

Maar indien je helemaal van nul begint en je zelf je hout bijeenzoekt, dan kan je best zoeken naar een lot dat afkomstig is van één project, om zeker te zijn dat je gelijke planken hebt.

 

Dat gezegd zijnde, wat heb je nog meer nodig?

-Hout dus, van eenzelfde lot

-Schroevendraaier

-Dubbelzijdige tape (indien nog niet aanwezig)

-Meetlat

-Houtzaag

-Schuurpapier

Werkwijze:

Als voorbereidend werk, moet je van de (ijs)kast alle overbodige hendels en knoppen verwijderen, opdat je een mooi egaal vlak overhoudt. Gebruik daarvoor de schroevendraaier.

Het volgende dat je doet alvorens te beginnen aan de renovatieklus, is het schoonmaken (vetvrij) maken van het frontpaneel. Dat zal ervoor zorgen dat de kleefstrips straks beter zullen hechten.

-Meet de breedte van de deur. De kans zit erin dat je meerdere stukken hout nodig hebt om de breedte te beslaan. Probeer op voorhand enkele manieren uit door het hout voor de deur te houden. Eens je tevreden bent over de opstelling, kan je je houtplanken op de juiste maat zagen.

-Schuur de randen mooi glad.

Deze stap zal je zowel bij een aangekocht pakket, als bij oud hout moeten doen, want je zou al heel veel geluk moeten hebben dat jouw hout de identieke maat heeft als de kast.

-Als je een aangekocht pakket hebt dat reeds zelfklevende strips bevat, is volgende stap makkelijk en kan je direct beginnen.

Als je echter zelf de strips moet aanbrengen, heb je nog even werk. Plak op elke plank twee strips, voor een goede hechting.

-Nu komt het moeilijkste werk en het is misschien een idee om dit met zijn twee te doen, omdat het toch vrij precies is; de planken moeten namelijk helemaal recht gekleefd worden, anders lijkt het nergens naar. (een ideetje is het om op voorhand rechte horizontale lijnen te trekken op de kast, waartussen je de planken kunt kleven)

-Let op bij het kleven, dat je van de eerste keer juist zit, want dubbelzijdige tape kleeft heel erg en is nog moeilijk opnieuw te verwijderen.

-Begin bovenaan met de eerste plank (meestal werkt het makkelijkst als je van links naar rechts werkt).

-Doe nu hetzelfde met de andere houtplanken en werk je weg naar beneden toe. Je kan op voorhand je patroon uitleggen als je dat wilt, of je gewoon laten verrassen door het eindresultaat. Let wel, dat je de planken niet meer kunt verwijderen, dus een vooropgesteld design is misschien toch geen overbodige luxe.

-Als je (ijs)kast helemaal bekleed is kan je ervoor kiezen om de originele hendels er weer op te schroeven, maar dat is optioneel. Je kan ook nieuwe hendels aankopen die beter bij de stijl passen enzovoort… wees creatief.

-Naar gelang de stijl van de andere kasten, kan je ervoor kiezen om het hout nog een beitslaagje te geven, maar je kan het ook gewoon bij naturel houden, aan jou de keuze…

Klaar!!

Bron: http://coffeepaintrepeat.com/diy-budget-use-reclaimed-wood-update-appliance/

Comments are closed.