Kinderen vinden het heerlijk om te ravotten in de tuin, maar af en toe hebben ze ook nood aan een plaatsje waar ze zich kunnen terugtrekken. Een speeltentje kan dan de oplossing brengen. In het volgende project maak je zo’n tipi tent voor in de tuin in geen tijd en dit zonder dat je handig moet zijn met naald en draad. Dit is zo’n projectje waar iedereen zich aan kan wagen en het is nadien makkelijk weer op te bergen.

WAT HEB JE ALLEMAAL NODIG?

 • -6 PVC buizen (ongeveer 2 tot 3 cm doorsnede) van ongeveer 1 meter lengte
 • -6 PVC buizen (idem) van ongeveer 1,20 meter
 • -verbindingsstukken en afsluitkapjes
 • -zelfklevend plastic (met een siermotief)
 • -canvas stof
 • -kleefmiddel op rol, dat je kunt strijken op stof (om de stof om te zomen)
 • -textielverf
 • -sierspijker nagels met een gevend en ontvangend deel (waarmee je straks de tipi tent kunt sluiten)
 • -sisal touw
 • -duck tape
 • -zaag
 • -strijkijzer
 • -lijmpistool en warme lijmsticks
 • -markerpen
 • -verf
 • -stoffenschaar
 • -hamer

 

STAPPENPLAN

VOORBEREIDING

Was de stof op voorhand op een matig warme temperatuur met wasmiddel en wasverzachter. Op die manier kan je de stof beter verwerken.

 

STAP 1 DE BUIZEN VOORBEREIDEN

Zaag de PVC buizen op maat (zie boven) of laat dit doen. Hier gaat het om een opvouwbare tent, maar als dat niet nodig is, heb je ook geen aansluitstukken nodig.

Om het PVC te verbloemen, kan je elke buis in een stuk zelfklevende plastic wikkelen (bv. in houtstructuur), om het geheel een meer afgewerkte uitstraling te geven. Laat wel aan één eindpunt van de kortere PVC buizen, een drietal centimeter vrij (om ze makkelijk met mekaar te kunnen verbinden).

 

STAP 2 DE STOF KNIPPEN EN OMZOMEN

Leg het canvas open op een vlakke ondergrond. Leg een meetlint op de stof en meet van bovenaan naar beneden ongeveer 1,80 meter. Markeer dat punt op de stof. Leg je meetlint nu steeds schuiner en blijf die afmeting houden en duidt telkens aan op de stof. Op die manier creëer je een halve cirkel. (zie foto)

Knip de halve cirkel uit.

Nu ga je openingen maken voor de PVC buizen. Teken op gelijke afstand van mekaar, de markeringen voor de openingen (zie foto).

Tussen die markeringen, breng je het kleefmiddel aan (niet op de openingen).

Met een medium warm strijkijzer, strijk je het kleefmiddel vast aan de stof. Laat de openingen vrij.

Bovenaan de rand van de stof, knip je een opening van 15 centimeter doorsnede; knip daarna een halve cirkel van 10 centimeter doornsnede uit de stof. Om de stof mooi af te boorden, knip je flapjes die je opnieuw omzoomt met het kleefmiddel.

STAP 3 DE STOF VERVEN

Als je ervoor kiest om het canvas een kleurtje te geven, kan je dat nu doen. Leg de stof op een beschermde ondergrond en verf ze met een verfroller. Laat goed drogen.

Wanneer de stof droog is, neem je de PVC kapjes. Bedek elk kapje met lijm en schuif het met de opening naar buiten gericht in elke opening van de stof.

Langs de buitenzijde van de stof (daar waar je zonet de halve cirkel hebt uitgeknipt), klop je met de hamer van boven naar beneden de spijkers. Aan de ene zijde het gevende deel en aan de andere zijde het ontvangende deel.

STAP 4 DE EINDJES KNOPEN

Neem het stuk sisal touw en knip ongeveer een halve meter af( mag zelfs iets meer zijn). Wikkel duck tape rond de uiteinden om te vermijden dat het uitrafelt.

 

STAP 5 DE TIPI OPZETTEN

Kies een geschikte plaats.

Verbind de lange en kortere buizen door middel van de aansluitstukken.

Vraag versterking om alle zes buizen samen te houden. Bovenaan verbindt je de buizen met je sisal touw (zorg ervoor dat de benen van de tent mooi gelijk gespreid zijn) wikkel het touw verschillende malen rond de buizen voor een stevige bevestiging.

Wikkel nu voorzichtig het canvas rond de basisconstructie en klik de stof vast met de spijkers. Duw zachtjes elk been van de basis in de desbetreffende opening in de stof.

Zet de benen van de basis nu langzaam open om een mooie spreiding te krijgen van de stof.

STAP 6 DE AFWERKING

Om je tipi af te werken kan je creatief zijn en bijvoorbeeld werken met veren om in het thema te blijven. Binnen in de tipi leg je makkelijke kussens, dekentjes en andere leuke accessoires.

Na gebruik kan je de tipi weer ontvouwen; wikkel de stokken in de stof en je kunt de tipi zo stockeren tot de volgende vakantie. (of je gebruikt ze gewoon verder in de kinderkamer)

Bron https://projectnursery.com/2014/08/diy-no-sew-teepee/

Opmerking plaatsen

Close