Meubeltrends wijzigen snel en niet alles is vervangbaar, maar we kunnen ook zelf heel wat doen om van oude materialen iets nieuws te maken, met een duurzame waarde. Op die manier kunnen we met zijn allen bijdragen tot een beter milieu en de wegwerptrend te snel af zijn.

Met de zomer in het vooruitzicht, heb je nooit genoeg aan bijzettafeltjes en zowel binnen als buiten zijn het handige hulpmiddelen om een boek op te leggen of een hapje en drankje te serveren.

In het volgende project werd gewoon een oude bloempot gebruikt, om een gloednieuw trendy bijzettafeltje te maken voor binnen- en buitengebruik.

MATERIALEN DIE JE NODIG HEBT VOOR DIT PROJECT

-Een groot formaat terracotta bloempot met wateropvangschaal (als je zelf geen oude pot hebt, kan je er uiteraard eentje aankopen in een tuincentrum in de buurt. De terracotta pot is veel zwaarder dan de kunststof exemplaren en kan dus ook heel goed voor buitengebruik ingezet worden.

-Latex verf voor buitengebruik in een kleur naar wens (in een matte, satijn of glanzende uitgave)

-Primer (hier werd een witte primer gebruikt omdat de toplaag ook wit was, maar als je toplaag donkerder is, kan je beter een grijze primer gebruiken)

-Verfborstels

-Jute touw (fijne of grove structuur)

-Stevige hobbylijm

AAN HET WERK- STAPPENPLAN

STAP 1 DE POT SCHOONMAKEN

Als je een oude pot gebruikt, moet je deze eerst en vooral helemaal schoonmaken met een ontvettend product (afwasmiddel bijvoorbeeld). Haal ook eventuele resten van aarde of kalk eraf. Zorg dat de pot mooi effen is. Bij een nieuwe pot, zal je deze stap niet moeten doen.

Laat goed drogen.

 

STAP 2 DE PRIMER AANBRENGEN

Om ervoor te zorgen dat de toplaag goed houdt, breng je op voorhand een primer aan. Die laag zorgt ervoor dat de latex verf goed hecht op het materiaal en dat je een perfecte dekking krijgt. Normaal zal één laag primer wel voldoende zijn, tenzij je pot heel donker is; dan gebruik je beter een grijze primer voor een betere dekking. Laat drogen.

 

STAP 3 DE TOPLAAG VERVEN

Als de onderlaag droog is, ben je klaar om de toplaag aan te brengen. Hier werd een glanzende witte latexverf gebruikt, voor een moderne uitstraling, maar uiteraard kies je zelf welke kleur best past bij jouw interieur.

Je kan een verfborstel gebruiken of voor een gladde afwerking, een verfrollertje (voor de grote vlakken). Schilder zowel de bloempot als de wateropvangende schaal (ook met primer). Die schaal wordt straks jouw tafelblad.

Als je wilt, kan je ook de onderzijde van de bloempot zelf schilderen, maar omdat de schaal erop wordt bevestigd, is dit niet echt nodig.

 

STAP 4 DE AFWERKING

Draai de bloempot met de open zijde naar onder. Neem het jute touw en wikkel het strak rond het smalle deel van de bloempot; gebruik hiervoor een lijmpistool met warme lijm om het touw vast te zetten. Laat drogen.

Neem nu de schaal en kleef ze met sterke hobbylijm (voor buitengebruik) vast op de onderzijde van de bloempot. Laat drogen.

KLAAR!

 

Niet enkel heb je nu een handig bijzettafeltje, maar de rand zorgt er ook voor dat er niks vanaf schuift.

De afwerking kan je naar eigen wens aanpassen met andere accessoires, indien gewenst.

Als je wilt, kan je nog een afwerkende beschermingsvernis aanbrengen, als het tafeltje altijd buiten vertoeft.

Bron: http://www.thriftyandchic.com/search?q=terracotta+pot

Opmerking plaatsen

Close