Je kent het wel, de Ikea schoenen organizer, die je handig kunt ophangen aan een deur, kledingrek of gewoon aan de muur. Ze nemen weinig plaats in en passen in elk interieur. Maar wat als je deze organizer een heel andere bestemming wilt geven? Namelijk die van een verticale tuin? Een raar idee? Helemaal niet. Kijk maar naar volgend project, waar een schoenenrek de basis werd voor een hippe verticale tuin.

MATERIALEN DIE JE NODIG HEBT VOOR DIT PROJECT

-een plooibaar schoenenrek in een stevige stof

-planten in kleine potjes (meet op voorhand de ruimte die je hebt)die passen in de houders

-optioneel ‘als de verticale tuin buiten komt te staan en je geen bevestigingspunt hebt’: een houten scherm

-als je wilt noteren welke plant waar zit: een waterproof marker

AAN HET WERK- STAPPENPLAN

STAP 1 DE ORGANIZER OPHANGEN

De eerste en belangrijke stap, is een plaatsje vinden voor jouw verticale tuin. Heb je een lege muur, waar je geen bestemming voor hebt? Dan is dit de geschikte plaats. Boor op de juiste hoogte twee openingen en bevestig met schroeven en pluggen, de organizer; afhankelijk van het model van de organizer, kunnen twee schroeven volstaan, ofwel heb je twee oogschroeven nodig, waarin je een dunne kledingbaar kunt hangen, waaraan je de organizer kunt ophangen.

Nog een manier om het schoenen rek op te hangen is, een tuinscherm als basis te gebruiken; plaats dit tegen de muur aan en bevestig daarop je verticale tuin. Als je op één of ander moment je verticale tuin naar binnen moet halen, is zo’n scherm ook handig om te verplaatsen.

 

STAP 2 DE PLANTEN KIEZEN EN TOEVOEGEN

Kies bloeiende planten of groenten en kruiden om in de verticale tuin te zetten. Kies planten die niet teveel uitdeinen of teveel ruimte nodig hebben. De beste en meest makkelijke manier om de planten toe te voegen is, door ze met pot in de houdertjes te plaatsen; op die manier kan je ze er weer uitnemen, als je de planten water moet geven ( de stof is meestal niet waterbestendig, hetgeen geen probleem is als je verticale tuin buiten staat, maar wel als hij binnen gebruikt wordt). Het zorgt er ook voor dat de stof van de verticale tuin langer proper blijft. Je kan een combinatie maken van bloeiende planten of van groenten en kruiden. Zorg ervoor dat de potjes perfect passen in de houdertjes.

Als wilt, kan je als afwerking met een marker pen, de namen aanbrengen van de planten of kruiden; vooral handig als je steeds dezelfde kruiden gebruikt; op die manier weet je perfect welke planten waar horen.

schoenenrek

Je kunt een persoonlijk thema kiezen voor jouw verticale tuin, wat kleur en vormgeving betreft en het is een mooie manier om een oude schoenen organizer een nieuw leven te geven.

Bron: https://www.curbly.com/17954-turn-a-shoe-organizer-into-a-vertical-garden-planter

Opmerking plaatsen