In het voorjaar gaan we graag aan de slag om het oude een nieuwe look te geven. De lente staat dan ook voor vernieuwing en het recycleren of oplappen van minder fraaie meubelstukken hoort daar zeker bij en geeft aan je interieur een frisse uitstraling.

In het voorbeeld werd een oud kast opgesmukt door middel van kalkverf, waardoor het een meer authentieke uitstraling krijgt met een vintage randje.

MATERIALEN DIE JE NODIG HEBT VOOR DIT PROJECT

-oude resten van verf (hier werd een donkere kleur verf gebruikt, om de juiste look te creëren)

-meubelwas

-verfborstel

-vod

AAN HET WERK- STAPPENPLAN

STAP 1 DE WAS MENGEN

In deze eerste stap, ga je de was in de juiste kleur zetten. Neem een deel was en een deel verf. Hoeveel je van elk wilt gebruiken, is afhankelijk van hoe donker je de antiekwas wilt maken. Begin met een deel van elk en voeg bij indien nodig. Test bijvoorbeeld de uitkomst op een klein onzichtbaar hoekje om te bepalen of de kleur voldoet. Zoniet meng je gewoon nog wat extra verf en was.

Meng de was en de verf met kleine deeltjes tegelijk; de was begint te drogen vanaf het moment dat je die mengt met de verf. Voeg dus slechts koffielepeltjes toe aan de emulsie, om ervoor te zorgen dat het mengsel soepel blijft.

 

STAP 2 DE WAS AANBRENGEN

Met een gewone verfborstel (groter formaat) of een oude vod, die je als het ware in de was-kalkemulsie duwt (het teveel veeg je aan de rand van de pot af), ga je nu kleine delen van de kast bewerken (hier werden bijvoorbeeld de bovenop liggende siermotieven in de was gezet). Wanneer je merkt, dat de kleur te donker is, kan je met een vodje met gewone natuurlijke was eroverheen gaan en zo de kleur afnemen.

Ga zo door tot je de gewenste uitstraling bereikt hebt. Het is een creatief proces en zal nooit twee maal hetzelfde zijn. Dus uitproberen is de boodschap.

Na het waxen, nog snel even polijsten en klaar!

De was in combinatie met de verf, creëert een verweerde, antieke look die extra diepte en dimensie geeft aan een anders gewoon uitziend meubelstuk. Op die manier kan je details beter in de schijnwerpers zetten en na het polijsten, geeft het de kast een mooie gladde look.

Deze techniek om meubels te kleuren, werkt met alle verfkleuren en als je geen gewone was hebt, kan je eventueel ook schoenpolish gebruiken.

Bron: https://salvagedinspirations.com/tinting-furniture-wax-with-paint/

Opmerking plaatsen