Misschien heb je al een aantal zaailingen die buiten moeten om in de tuin verder te groeien. Deze periode echter kan het best nog koud worden ’s nachts en zijn de jonge planten ook overdag onderhevig aan het grillige lenteweer. Daarom kan het beter zijn om ze nog even te beschermen tegen aanvallen van buitenaf tot ze groot en sterk genoeg zijn om in de open grond geplant te worden en dit met een mini serre voor jonge plantjes.

MATERIALEN DIE JE NODIG HEBT VOOR DIT PROJECT

-4 planken (kies een houtsoort die bestand is tegen water)

-4 lange, dikke nagels of tentspiezen kan misschien ook lukken

-een dunne pvc buis of stokken van een oude tent

-plastic of natuurlijk materiaal

-hamer

-ducktape of koord

-hoekprofielen en schroeven

-boormachine

AAN HET WERK- STAPPENPLAN

STAP 1 DE BASIS MAKEN

Vooraleer je aan het overkoepelende deel begint, maak je een groeibak voor je planten. De grootte is dus afhankelijk van de hoeveelheid plantjes die je zult toevoegen. Hou rekening met het groeiproces.

Misschien is het een idee om je planken op voorhand te behandelen tegen vocht en schimmels; daarna worden de 4 planken gemonteerd tot een plantenbak, door middel van de hoekprofielen en de schroeven. Plaats de bak bovenop de grond of gedeeltelijk in de grond naar keuze. (als dit een vast item wordt)

 

STAP 2 DE STEUNEN BEVESTIGEN

Nadat je de bak gevuld hebt met een degelijke plantenmix of een combinatie van zand en mest, ga je de bevestigingspunten aanbrengen. Neem de dikke, lange nagels of tentspiezen en duw ze in elke hoek in de bodem; duw helemaal door tot je in de werkelijke grond zit en niet enkel de plantenmix.

Hierover komen straks de boogvormen te zitten.

Dit is het beste moment om je plantjes toe te voegen, voor de bogen eroverheen komen.

 

STAP 3 DE KOEPEL MAKEN

Om de koepel van de mini serre te maken, neem je de tentstokken of pvc buizen. Maak ze op maat (hoogte meten), plaats ze voorzichtig over het steunpunt, maak een boogvorm naar de tegenovergestelde hoek en plaats het andere uiteinde terug over een steunpunt. Zorg dat de buis ver genoeg over de steunpunten zit om ze windproof te maken. Doe dit voor beide bogen.

Daar waar de twee bogen samenkomen in het midden, verbindt je ze met ofwel ducktape, ofwel kies je voor een mooi natuurlijk touw om ze samen te houden.

 

STAP 4 DE SERRE DICHTMAKEN

Om je mini serre bovenaan dicht te maken, kan je ofwel een natuurlijk doek nemen, dat licht en water doorlaat, of een stuk plastic (een oud tentzeil werkt ook goed).

Drapeer het materiaal over de boogvorm (zet de zijkanten even vast met een aantal clips aan de bogen); leg het materiaal strak over de bogen heen, eerst de lange zijde en dan de korte zijden, om een dubbele bescherming te creëren.

Om de stof onderaan vast te zetten, kan je oude kleerhangers gebruiken; buig ze in een A-vorm en knel de stof tussen de haken in de grond (een beetje zoals het principe van het vastzetten van een tent) Doe dit ook bij de andere zijden en je mini serre is klaar.

Je kan nog een stuk stof voorzien voor- en achteraan eventueel (dit kan je ’s nachts voor de openingen hangen, als men een koude nacht voorspelt).

 

KLAAR!

Bron: http://imqtpi.blogspot.be/2012/12/garden-tutorial-how-to-make-super-cheap.html

Opmerking plaatsen