In ons vorige artikel kwam je alles te weten over bamboe als decoratief item, maar ook in de tuin kan je dit sterke materiaal aanwenden als handig hulpmiddel om je planten en groenten te ondersteunen in de vorm van een bamboe plantenrek.

In het onderstaande project werden bamboestokken gebruikt om een tomaten groeirek te maken, maar je kunt er uiteraard ook andere planten mee ondersteunen, in hun groeiproces. Ook klimplanten zijn zeer gediend met dit plantenrek in bamboe.

 

MATERIALEN DIE JE NODIG HEBT VOOR DIT PROJECT

-Een zestal bamboestokken (kun je geen bamboestokken vinden, dan is elk hard hout goed, zolang het maar stevig en redelijk recht van vorm is)

-Tuindraad (ook hier kun je een andere soort draad gebruiken, die natuurlijk en sterk is)

-Een handzaag om de bamboe op maat te zagen (dit kun je ook in de handel laten doen, als je de afmetingen al kent)

-Een schaar om het koord door te knippen

 

AAN DE SLAG- STAPPENPLAN

STAP 1 DE BASIS ZETTEN

Plaats vier van de zes bamboestokken in de grond, waar je plantenrek komt. (een tiental centimeter diep ongeveer) Plaats ze in een vierkant rond de plant.

Neem een stuk tuindraad en wikkel dit rond de bovenzijde van de vier stokken (je plantenrek krijgt nu de vorm van een obelisk). Knoop de vier stokken goed samen. (dit is een werkje dat je best met twee doet)

 

STAP 2 DE FUNDERING UITBOUWEN

Om ervoor te zorgen dat je constructie ook onderaan stevig bijeen blijft, meet je de afstand tussen de vier bamboestokken; meet alle zijden.

Zaag nu van de twee resterende bamboestokken, vier stukken  die je afgemeten hebt.

Op drie verschillende hoogtes van je plantenrek, doe je hetzelfde; vier zijden opmeten en op maat zagen.

 

STAP 3 DE STEUNPUNTEN BEVESTIGEN

Nu neem je de tuindraad en knoop je elke zijde vast aan de basis bamboestokken; wikkel de draad goed rond de beide stokken om ze te verbinden en knoop stevig vast.

Doe hetzelfde met de vier zijden, waarbij elke stok de andere overlapt.

Herhaal deze stap voor de bovenliggende etages.

Je plantenrek heeft nu een degelijke steun en voldoende ruimte als leidmiddel voor je planten.

Afhankelijk van de hoogte van je plantenrek, kan je nog etages bijmaken, maar drie is het minimum.

Op deze manier kun je nog andere plantenrekken bijmaken en samen in een vierkante meter bak zetten, zoals in het voorbeeld (handig voor de groentetuin), of je kunt één zuil maken voor een plantenhouder op het terras.

Bamboe is ijzersterk en geeft de beste steun aan je planten en is een natuurlijk alternatief voor de metalen plantenstandaards die je in de handel kunt kopen.

Bron: http://www.thepaintedhinge.com/2013/05/06/bamboo-tomato-cage-tutorial/

Opmerking plaatsen