Onlangs las ik een artikel over het helpen van je kinderen met huishoudelijke taken. Het is mij al meerdere keren opgevallen dat de kids zich vervelen of doelloos rondlopen of lopen te zuchten en ga zo maar verder. 🙂 Dit terwijl er bakken speelgoed staan waar ze zich mee kunnen bezig houden. 

Aangezien je als vrouw zelf goed genoeg weet dat je de benen onder je lijf moet onderuitlopen om rond te geraken in jouw huishouden (werk, koken, wassen, strijken, tijd voor je man,etc.). Toen ben ik beginnen opzoeken en zag dat het eigenlijk best oké is om je kinderen te laten helpen in jouw huishouden én het zou zelfs goed zijn voor hun ontwikkeling. Positief toch? 🙂
Ik vond een overzicht per leeftijd wat ze kunnen en perfect mogelijk is om ze te laten doen. Deze kan je hier terugvinden. 

Om jouw kinderen dagelijks/wekelijks een takenlijstje te geven om mee te helpen, is natuurlijk ook weer structuur nodig. En toen kwam ik op originele en leuke manieren uit om de huishoudelijke taken weer te geven. Kijk maar : 

Maak gebruik van magnetische stickers 

Heel gemakkelijk om aan te tonen welke taken al gebeurd zijn en welke nog niet. Uiteraard kies je de taken die jij het belangrijkste vind zelf. Zoals je ziet in dit voorbeeld zijn dit eigenlijk vrij ‘logische’ acties. je kan deze ook aanpassen naarmate ze ouder worden.

Takenpotje

Deze is wel leuk en creatief. Gebruik verschillende potjes naargelang hoeveel kinderen je hebt en kleef hun naam op het potje. Maak dan gebruik van ijsstokjes (je kan deze ook kopen, je hoeft er niet zo veel te laten eten :-))

Op deze stokjes zet je de taken op en aan de ene kant breng je een rode ster en aan de andere kant een groene ster (of een ander symbooltje) om aan te duiden of taken reeds gedaan zijn of niet. Hebben ze een taak uitgevoerd, dan kunnen ze dit omdraaien in potje.

Om ze wat meer te betrekken, kan je hun potje laten versieren zodat ze hier ook het leuke aan koppelen.

Takenlijst met wasspelden

Ook met houten wasspelden kan je hier creatieve karweibordjes mee maken. Schrijf op de spelden de taken op en hang ze bij de juiste naam. Zijn ze gedaan? Dan haal je ze er gewoon af. Waarop je ze hangt, kan je zelf ook kiezen. je kan dit op een paperclip doen of maakt zelfs iets origineel.

Verdienen met karweitjes

Hang jij hier graag beloningen aan vast of wil je ze een klein centje laten bij verdienen ter motivatie? Dan kan je ook zoals onderstaand voorbeeld een to do lijstje maken met wat ze juist kunnen verdienen. Jouw kinderen kunnen dan kiezen welke taak ze willen uitvoeren. Dit is natuurlijk ook een goede manier om ze met geld te laten omgaan.

Alvast heel veel succes! En hopelijk kan je jouw werk wat verlichten. 🙂

Bron: http://www.woohome.com/diy-2/lovely-diy-chore-charts-for-kids

Opmerking plaatsen