Het dikke sisal touw dat we kennen van zon, zee en strand thema’s geeft aan dat de zomer op komst is. Het wordt vaak gebruikt om aan decoratiestukken een mediterraans tintje te geven en de indruk van sterke scheepstouwen en stoere zeebonken is dan ook nooit ver weg.

Maar ook in de tuin kan je heel wat doen met dit stevig touw. Zo kan je er sterke hendels mee maken of prachtig zuiderse plantenhouders.

In het onderstaande voorbeeldje werd er aan onze gevederde vriendjes gedacht, die ook in het zomerseizoen wel een extra lekkernij kunnen gebruiken. Daarom werden uit dagdagelijkse dingen en sisal touw een originele voederplaats gemaakt.

Wat heb je allemaal nodig voor dit projectje?

-Een grote blikken pot

-Een dik sisal touw op rol

-Een plat stuk ijzer als zitpaaltje; maakt niet uit wat het is; ga gerust eens rondneuzen in eigen materiaal of in een doe het zelf zaak; kies iets wat je goed kunt lijmen en waar vogels makkelijk op kunnen zitten.

-Lijmpistool en lijmsticks

-Plooitang

Werkwijze:

*Open het blik maar half (dat is voldoende om de inhoud eruit te gieten) en maak het helemaal proper. Verwijder ook het papier errond en eventuele lijmresten.

*Als het blik proper is, neem je een plooitang en plooi je het deksel helemaal naar binnen toe. De buitenste rand van het blik zelf, plooi je naar boven toe; straks wordt dat deel bedekt met touw, om te vermijden dat er nog ergens scherpe randen uitsteken.

*Neem nu het ijzeren zitpaaltje en lijm het vast aan de onderzijde van het blik; laat het er een stuk uitsteken, voldoende voor een vogel om op te zitten terwijl hij eet.

*Voor alle veiligheid lijm je het deksel (het deel dat naar binnen geplooid is) vast aan de binnenzijde van het blik.

*Neem je sisal touw en wikkel een deel af. Kies het middelpunt van de bovenzijde van het blik en lijm het touw in de lengte vast aan het blik; laat langs elke kant (aan de voor en achterzijde) ongeveer een meter (of iets meer) touw hangen. Op die manier kan je op het eind alles makkelijk samenbinden en het vormt tegelijkertijd je hendel om op te hangen.

*Leg nu telkens een stuk touw over het blik in de breedte en lijm het vast op het blik; knip onderaan af.

*Doe zo verder met stukjes touw tot je heel het blik bekleed hebt.

*Zorg ervoor dat je aan de opening van het blik een stuk touw kleeft dat alle snijvlakken verbergt; het is mooier afgewerkt en veiliger.

*Knoop nu de twee uiteinden van het touw die langs weerkanten van het blik hangen samen in een lus. (maak een paar extra knopen voor meer stevigheid)

*Vul je voederbakje met lekkers voor vogels en geef het een plaatsje in de tuin of op het terras.

Bron: http://dabblesandbabbles.com/sisal-rope-bird-feeder/

Opmerking plaatsen